Linkovi

Nakon niza skandala na East Riveru - reorganizacija vrha UN-a (12/1/05) - 2005-01-12


Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan imenovao je novog šefa svog kabineta kao dio očekivane reorganizacije u redovima viših dužnosnika svjetske organizacije. Naš izvjestitelj iz Ujedinjenih naroda Peter Heinlen javlja da do ove reorganizacije dolazi dok se gospodin Annan mora nositi s cijelim nizom skandala, ogorčenjem osoblja i napetim odnosima s nekim od najmoćnijih zemalja ovog svjetskog tijela.

Glavni tajnik Kofi Annan izjavio je na da će njegov dugogodišnji prijatelj i kolega iz Ujedinjenih naroda Mark Malloch Brown preuzeti dužnost predstojnika njegova ureda. U pokušaju da naglasi hitnost ove promjene, rekao je da će gospodin Brown ostati i na svom sadašnjem položaju šefa najveće agencije Ujedinjenih naroda – Programa za razvoj. "U ovom kritičnom trenutku postoji jasna potreba za kontinuitetom i očekujem od Marka da nastavi voditi operacije Agencije Ujedinjenih naroda za razvoj dok ne imenujem novog upravitelja."

Pedeset jednogodišnji gospodin Brown britanski je državljanin, a na tom će mjestu zamijeniti sedamdesetogodišnjeg Iqbala Rizu iz Pakistana koji se prije dva tjedna neočekivano povukao s položaja. Tijekom ove objave glavnog tajnika Mark Brown je sjedio pokraj njega.

Mark Brown je priznao da do njegovog imenovanja dolazi u vrlo teškom trenutku za Ujedinjene narode: "Naširoko su se mogli čuti komentari kako moral osoblja nije u ovom trenutku na najvišoj razini, a pred nama su također tijekom nekoliko sljedećih tjedana preporuke koje dolaze od gospodina Volckera."

Panel na čijem se čelu nalazi bivši direktor američke Središnje banke Paul Volcker trebao bi krajem ovog mjeseca objaviti izvješće o korupciji u iračkom programu "nafta za hranu" – koji je ukinut nakon zbacivanja s vlasti Saddama Husseina. Očekuje se da će u tom izvješću bar jedan viši dužnosnik svjetske organizacije biti imenovan u korupcijskom skandalu. Glasine o reorganizaciji unutar rukovodećeg kadra postale su glasnije krajem prošlog mjeseca nakon iznenadnog umirovljenja gospodina Rize i dvoje drugih viši dužnosnika. Sam je gospodin Annan najavio mogućnost da će i drugi viši dužnosnici napustiti svoje položaje, uključujući i njegovog bliskog suradnika, podtajnika za politička pitanja Kierana Premdergasta.

Glavni tajnik reagirao je s izuzetnom osjetljivošću na sugestije da favorizira državljane jedne zemlje na uštrb drugih. Konkretno izjavio je da na sadašnji položaj gospodina Browna u Programu za razvoj - neće imenovati američkog državljana, jer se Amerikanci već nalaze na čelu četiri veće agencije Ujedinjenih naroda. … Glavni se tajnik našao na udaru kritika i u Sjedinjenim Državama. Jedan američki senator objavio je tekst u listu Wall Street Journal u kojem gospodina Annana poziva na ostavku zbog umiješanosti Ujedinjenih naroda u korupciju u programu "nafta za hranu".

Početkom tjedna New York Times je objavio da se Kofi Annan nedavno susreo sa skupinom prijatelja u domu bivšeg veleposlanika u Ujedinjenim narodima i arhitekta Daytonskog mirovnog sporazuma Richarda Holbrooka kako bi razgovarali o načinima da se svjetska organizacija spasi od skandala a on sačuva svoj položaj.

Newyorški list piše da su nazočni na tom sastanku tražili od glavnog tajnika da popravi svoje odnose s Washingtonom, gdje neki iz administracije vjeruju da je djelovao protiv ponovnog izbora predsjednika Busha. Nakon toga, gospodin Annan je na tiskovnoj konferenciji oštro odgovorio na pitanje nije li poslao pogrešan signal sastajući se u kući Richarda Holbrookea, koji je bio politički savjetnik senatora Johna Kerryja:

"Pročitat ćete u novinama da sam razgovarao s mnogo ljudi ovdje i u inozemstvu, znanstvenicima, dakle, to je dio procesa konzultacija, a razgovarao sam s ljudima iz obje stranke. Ne vjerujem da bi trebalo brinuti zbog toga s kime ja razgovaram."

A među onima s kojima je Kofi Annan razgovarao bio je i američki državni tajnik Colin Powell koji je prošli tjedan posjetio sjedište svjetske organizacije. Međutim, bez obzira na diplomatske kurtoaznosti, i američki i dužnosnici Ujedinjenih naroda slažu se da će 2005. godina biti teža za gospodina Annana od 2004. koju je on sam proglasio – citiramo – "užasnom godinom". Uz probleme glede korupcije u programu "nafta za hranu" i nezadovoljnog osoblja, morat će se pozabaviti i eksplozivnim otkrićima o rasprostranjenom seksualnom eksploatiranju od strane mirovnih snaga Ujedinjenih naroda u Africi. Kako je to rekao njegov novi predstojnik ureda, ovo je jamačno teški trenutak za Kofija Annana.

XS
SM
MD
LG