Linkovi

Pomoć za Indoneziju (13/1/05) - 2005-01-12


Indonezijska pokrajina Aceh godinama je poprište borbi između vladinih snaga i radikalnih islamskih separatista. Međutim, danas, ova pokrajina na otoku Sumatra odredište je za pravu vojsku humanitarnih djelatnika iz mnogo zemalja, uključujući i Sjedinjene Države. James Kunder je zamjenik upravitelja za Aziju i Bliski istok u američkoj Agenciji za međunarodni razvoj USAID-u.

"Imamo iskusne partnere na terenu – nevladine organizacije – s kojima surađujemo. Agencije Ujedinjenih naroda, koje imaju vlastite velike programe, poput UNICEF-a, Svjetskog programa za hranu, Svjetske zdravstvene organizacije, također imaju svoje ekipe za procjenu situacije, koje putuju u pogođena područja. Pokušavamo koordinirati te međunarodne napore na procjeni situacije," kazao je Kunder.

U blizini Aceha nalazio se epicentar podzemnog potresa, koji je uzrokovao divovske tsunamije, odnosno, plimne valove, koji su odnijeli živote više od 113 tisuća stanovnika Indonezije. Nepa Andriani, gimnazijalka iz Indonezije, izjavila je za dnevnik "Washington Post" da nikada nije vidjela tako puno stranaca. Irfan Junaidi, kolumnist muslimanskog dnevnog lista Republika, koji izlazi u Indoneziji, napisao je da su američki vojnici u njegovoj zemlji "vrlo dragi i humani", te je dodao: "U tome nema ništa loše."

Indonezijska vlada procjenjuje da je, kao posljedica tsunamija, uništeno više od 80 posto cesta u pokrajini Aceh, da manje od jedan posto kanalizacijske infrastrukture još uvijek funkcionira, da je 80 posto objekata za proizvodnju električne energije uništeno, te da je oštećeno gotovo 80 posto telefonskih linija.

Sjedinjene Države obvezale su se izdvojiti 350 milijuna dolara za pomoć preživjelim žrtvama tsunamija u pokrajini Aceh i drugdje. Dok se stanovnici ove poharane regije "bore da bi se oporavili", rekao je predsjednik Bush, "Amerika će im biti spremna pomoći."

XS
SM
MD
LG