Linkovi

Predsjednik Bush o palestinskim izborima (12/1/05) - 2005-01-12


Palestinci su izabrali Mahmouda Abbasa, također poznatog kao Abu Mazen, za novog predsjednika Palestinske uprave. On na tom položaju zamjenjuje Yassera Arafata, koji je umro u studenom prošle godine. Abbas, koji se natjecao kao predsjednički kandidat stranke Fatah, stupit će na novu dužnost 12. siječnja. Abbas je bivši palestinski premijer i svojedobno je bio bliski suradnik Yassera Arafata.

Predsjednik George Bush izjavio je da izbori za Palestince predstavljaju "ključni korak naprijed u izgradnji demokratske budućnosti."

"Želim Abu Mazenu uputiti svoje čestitke. Radujem se razgovorima s njim, kada za to dođe vrijeme. Radujem se da ću ga primiti ovdje u Washingtonu, ukoliko prihvati moj poziv. To je čovjek koji je, kako se čini, izabran s velikom većinom glasova."

Postoji nada da će Abbas poduzeti korake da zaustavi terorističke napade na Izraelce i ponovno pokrene mirovne pregovore. Druge zemlje također mogu u tome igrati ulogu. Međutim, na arapskim je državama da ostvare uvjete koji će pogodovati uspostavljanju mira, osiguravanju financijske podrške za palestinski narod i zaustavljanje onih koji pomažu ili štite teroriste. Kako je rekao predsjednik Bush, Izrael "mora pomoći u poboljšavanju humanitarne i ekonomske situacije na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze, te mora provesti svoj plan o povlačenju.

"Mislim da će biti posebno važno da Izrael ispuni svoje obveze o povlačenju s teritorija s koji je obećao da će se povući. Nužno je da pri tome ima na umu viziju dvije države, koje će živjeti zajedno u miru i sigurnosti, te da, izraelska vlada, dok Palestinci počinju razvijati institucije države, podrži izgradnju tih institucija…tako da se ljudima omogući da očnu graditi društvo koje će ispuniti njihove nade i potrebe."

Abbas i njegov kabinet suočeni su s kritično važnim izazovima. Među njima su zaustavljanje terorizma, smanjenje korupcije i oživljavanje palestinskog gospodarstva.

Izbor novog palestinskog čelnika, rekao je predsjednik Bush, označio je i "povijesni dan za palestinski narod i za narode Srednjeg istoka."

XS
SM
MD
LG