Linkovi

Novi fast food trend - divovski hamburgeri (12/1/05) - 2005-01-11


Unatoč sve glasnijim upozorenjima liječnika i javnozdravstvenih dužnosnika, američka fast food industrija ovih se dana vodim za mottom "Bigger is better – Veće je bolje".

Najpopularniji novi hamburger u fast food lancu Hardee's ovih dana je Monster Thickburger – monstruozno debeli hamburger! – koji se sastoji od dvije pljeskavice s ukupno 30 dekagrama mesa, četiri tanke kriške slanine, cijelom žlicom majoneze, te velike lepinje s maslacom. Ova prehrambena bomba ima 1.420 kalorija i 107 grama masti – ali to rijetko koga zabrinjava.

Otkako je pušten u prodaju, Hardeejev "monstruozno debeli hamburger", visok preko 10 centimetara, pravi je hit među gostima. Uz to što je povećao prodaju za 6 posto, stekao je i pravu vojsku poklonika, koji Hardeeju šalju odušvljene e-mailove. Tako jedna student iz Teksasa piše: "Hvala vam što ste okrenukli leđa stručnjacima za prehranu i ponudili nam taj spomenik amerikanizmu."

Istina, mnogi fast-food lanci u zadnje vrijeme nude nešto zdravije alternative, pogotovo otkako je na filmskom festivalu u Sundanceu prikazan film "Super Size Me" u kojem redatelj dokumentira mjesec dana života na brzoj hrani – i sve zdravstvene probleme koje mu je to donijelo. Tako McDonalds nudi mlijeko umjesto Coca-Cole i kriške jabuke s karamelom, umjesto sladoleda.

Ipak, mnogi drugi poveli su se za primjerom Hardeeja, pa kupcima nude jela koja bi mogla nahraniti cijelu obitelj. Na primjer, Carl's Jr. na jelovniku ima Double Six Dollar hamburger s gotovo pola kilograma mesa, Burger King testira – kako ga zove "enormni sendvič s omletom, kobasicom i sirom".

Jedan restoran u Seattleu, koji kao desert nudi karameliziranu prženu bananu s orasima, sladoledom, šlagom, čokoladom i sirupom od jagode, traži od gostiju – da potpišu da neće restoran smatrati odgovornim za "prekomjerne kilograme izazvane uživanjem njihove poslastice".

I dok se nutricionisti zgražaju, čini se da će neumjereni sladokusci uskoro moći svoje garantuanske obroke uskoro moći zaliti s podjednako hranjivim napicima. Tako lanac kafića Starbucks namjerava pustiti u prodaju Chantico – napitak s kakao-maslacem koji će u svakoj šalici sadržavati ubojitih 390 kalorija i 20 grama masti.

XS
SM
MD
LG