Linkovi

Viktor Juščenko službeno proglašen pobjednikom predsjedničkih izbora u Ukrajini (11/1/05) - 2005-01-11


Središnje ukrajinsko Izborno povjerenstvo i službeno je proglasilo oporbenog čelnika Viktora Juščenka pobjednikom drugog kruga predsjedničkih izbora koji je održan 26. prosinca prošle godine. Nakon prebrojavanja svih glasačkih listića Juščenko je osvojio 51,99 posto, dok je njegov protivnik, premijer Viktor Janukovič, koji je kasnije dao ostavku na tu dužnost, dobio 44,2 posto. Bivšem premijeru preostaje još samo mogućnost pobijanja izbora na Vrhovnom sudu, u roku od sedam dana pošto je središnje izborno povjerenstvo objavilo izborne rezultate. Taj bi postupak dodatno odgodio Juščenkovo službeno preuzimanje predsjedničke dužnosti, ali - slažu se analitičari - nema nikakvih izgleda za uspjeh.

******

Novoizabrani ukrajinski predsjednik po zanimanju je ekonomist, a već se nalazio i na dužnosti premijera. Najavljuje borbu protiv korupcije za koju kaže da je ugušila ukrajinsko gospodarstvo. Rođen je 1954. godine u istočnom dijelu zemlje gdje se govori ruski i postao je jedan od glavnih monetarnih stručnjaka u zemlji. Odmah po raspadu Sovjetskog Saveza imenovan je direktorom nove Središnje ukrajinske banke. Kad ga je predsjednik Leonid Kučma 1999.godine imenovao premijerom, usredotočio se na gospodarske reforme, isplatu zaostalih plaća i mirovina i privlačenje stranih ulagača u Ukrajinu. Uživao je veliku popularnost među gra]anima, ali ne i među komunistima i ukrajinskim tajkunima. Godine 2001. njegovoj je vladi u Parlamentu izglasano nepovjerenje, i tada se Juščenko pridružio oporbenoj stranci Naša Ukrajina. Njegovi prioriteti na predsjedničkom položaju bit će borba protiv korupcije, povlačenje ukrajinskih vojnika iz Iraka i približavanje zemlje Zapadu.

******

Ukrajinski predsjednik na odlasku Leonid Kučma naložio je povlačenje pripadnika ukrajinskih mirovnih snaga iz Iraka, dan nakon što je u eksploziji poginulo osam vojnika iz njegove zemlje. Gospodin Kučna je naložio ministarstvima obrane i vanjskih poslova da počnu izrađivati planove za povlačenje oko tisuću i šesto ukrajinskih vojnika u ožujku. Vlasti su priopćile da je eksplozija na jednom iračkom poligonu za uništavanje streljiva, u kojoj je poginulo osam Ukrajinaca i jedan Kazakstanac, bila nesretni slučaj. Međutim, ukrajinski dužnosnici su priopćili da ispituju mogućnost da se radilo o napadu.

XS
SM
MD
LG