Linkovi

Zbog priloga o službi Georgea Busha u Nacionalnoj gardi, CBS otpustio četvoricu djelatnika (11/1/05) - 2005-01-11


Televizijska mreža CBS otpustila je četiri svoja uposlenika, koji su bili odgovorni za netočnosti koje su bile objavljene jesenas, u prilogu o navodnim nepravilnostima u vezi sa službom predsjednika Busha u Nacionalnoj gardi početkom sedamdesetih godina.

Istraga koja je poduzeta nakon brojnih kritika u javnosti pokazala je da je ovaj prilog bio – kako se navodi u priopćenju – “pun netočnih podataka, nepotpun i neobjektivan.”

Prilog je pred kamerama prezentirao popularni voditelj večernjih informativnih emisija na CBS-u, Dan Rather. No, on nije smijenjen; čelništvo ove mreže smatra da se on već javno ispričao zbog ovog priloga, a uskoro i odlazi u mirovinu.

Prilog o službi presjednika Busha u Nacionalnoj gardi, početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, temeljio se na vojnim dokumentima, te je postavljao pitanja o navodnom privilegiranom položaju Georgea Busha – čiji je otac tada bio kongresmen a potom šef CIA-e i veleposlanik. Postavljala su se i pitanja nije li poručnik u rezervi George Walker Bush službom u Nacionalnoj gardi izbjegao odlazak u Vijetnam.

No, kritičari ovog televizijskog priloga tvrdili su da su vojni dokumenti prikazani pred kamerama – falsifikati. Nakon toga, čelnici mreže CBS angažirali su bivšeg direktora izvještajne agencije Associated Press te umirovljenog ministra pravosuđa Sjedinjenih Država da provedu istragu te da utvrde je li prilog bio objektivan i točan.

Istraga je zaključila da je prilog bio objavljen zbog “politikantske kratkovidnosti”, zbog čega nisu bile provjerene sve informacije.

XS
SM
MD
LG