Linkovi

Bush izrazio zadovoljstvo zbog predstojeće suradnje s Abbasom (11/1/05) - 2005-01-10


Predsjednik Bush je izrazio zadovoljstvo predstojećom suradnjom s novoizabranim palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom. Kako Predsjednik je kazao da sada obje strane trebaju poduzeti korake prema ostvarivanju slobodne i demokratske palestinske države.

Predsjednik Bush govorio je o palestinskim izborima kao o događaju koji budi nadu, te je izrazio optimizam o izgledima za mir pod čelništvom Mahmouda Abbasa.

"Radujem se razgovoru s njim kada za to dođe pravi trenutak. Radujem se i što ću ga primiti ovdje u Washingtonu ukoliko prihvati moj poziv," izjavio je.

Takav je poziv predsjednik Bush odbio uputiti pokojnom Jaseru Arafatu, kojega je smatrao preprekom miru. Međutim, jasno je pokazao svoje uvjerenje da će Mahmoud Abbas izabrati drugačiji put, te je govorio o poslu koji treba obaviti.

Tijekom razgovora s novinarima, naglasio je da sve strane trebaju poduzeti važne korake da bi ostvarile napredak u mirovnom procesu. Kako je rekao, Izrael shvaća važnost palestinskih izbora i mora poduzeti korake da bi pomogao Palestincima u izgradnji demokratskih institucija i podržavanju reformi. Predsjednik je dodao da palestinski izbori označavaju početak izvanredne godine za one koji vjeruju u slobodu i demokraciju.

XS
SM
MD
LG