Linkovi

Novi suci Vrhovnog suda SAD - 'umjerenjaci' ili 'ideolozi'? (10/1/05) - 2005-01-10


Republikanci se nadaju da će predsjednik George Bush u sljedeće četiri godine biti u prilici da imenuje barem jednog suca Vrhovnog suda. Sucima Vrhovnog suda mandat je neograničen, a njihova je moć vrlo velika. Najviši sud naime odlučuje o ustavnosti pojedinih zakona odnosno vladinih mjera. Nove članove – koji u pravilu zamjenjuju starije kolege koji se odluče umiroviti - imenuje predsjednik, ali izbor povtrđuje Senat. Demokrati u Senatu već se pripremaju za moguću blokadu predsjednikovih kandidata – ako im se imenovani sudac ne bude sviđao.

Posljednji sudac Vrhovnog suda imenovan je prije više od deset godina. Novi se kandidati očekuju s velikim nestrpljenjem i zbog lošeg zdravstvenog stanja predsjedatelja Vrhovnog suda, 80-godišnjeg Williama Rehnquista. Republikanci smatraju da bi predsjednik trebao u Vrhovni sud imenovati osobu konzervativnih pogleda. Bruce Fein, visoki dužnosnik Ministarstva pravsuđa za vrijeme predsjednika Ronalda Reagana objašnjava: "Smatram da bi predsjednik Bush trebao imenovati suca koji odlučuje u skladu s konzervativnim načelima, nekoga poput sadašnjih sudaca – Antonina Scalie ili Clarencea Thomasa. Predsjednik je to u kampanji i obećao da će učiniti."

No, ako je izbor odveć ideološki, taj sudac u Senatu možda neće biti potvrđen – jer če ga blokirati demokrati. Liberalne skupine savjetuju predsjedniku države da – ako želi da njegov kandidat “prođe” – imenuje umjerenog suca. Liberale najviše brine mogućnost da bi konzervativni sudac mogao biti odlučujući uteg na vagi kada se bude odlučivalo o legalnosti pobačaja.

Pobačaj je u Americi legalan već više od trideset godina, no on se može - ako ne posve ukinuti – ograničiti. Nan Aron, iz liberalne organizacije Savez za pravdu, kaže da predsjednik Bush na izborima nije dobio mandat za ideološku rekonstrukciju saveznog sudstva. Vrhovni je sud u ovom trenutku odveć konzervativan - tvrdi Nan Aron. "Na kocki je toliko toga što građani u ovom trenutku smatraju samo sebim razumljivim. U opasnosti su dijelovi zakonskog sustava koji nas štite kao građane, ili štite okoliš. Ova vlada želi postaviti suce koji će, najjednostavnije rečeno, preokrenuti mnogo toga što građani danas uzimaju zdravo za gotovo.."

Alan Lichtman, profesor američki povijesti na Sveučilištu American, ovdje u Washingtonu, kaže da su imenovanja novih sudaca Vrhovnog suda važan trenutak za svakog predsjednika. Predsjednik putem njih ostavlja dubok trag na političku i društvenu scenu Amerike, koji se osjeća dugo nakon njegova mandata.

"Kada predsjednik imenuje suca Vrhovnog suda, njegovo naslijeđe produžava se i nekoliko desetljeća u budućnost. Jasno je da će konzervativci, koji dominiraju Republikanskom strankom, tražiti da se imenuje vrlo konzervativan sudac. Demokrati će vršiti pritisak da se izabere osoba umjerenijih pogleda. Kada je predsjednik u pitanju, u ovoj situaciji nema skrivanja."

Postupak potvrde kanddiata za Vrhovni sud odvija se u Senatu. Za potvrdu je dovoljna obična većina – znači 51 glas za. Senat ima stotinu članova – 55 republikanaca i 45 demokrata. Kako brojke nisu na njihovoj strani, demokratima je preostala kontroverzna parlamentarna taktika takozvanog “filibustera” – držanja neprekidnih, doslovce danonoćnih, govora u dvorani Senata, s ciljem da se blokira konačno imenovanje. Za prekid filibastera potrebno je 60 glasova, u Senatu koji – kako smo već rekli – ima stotinu članova.

XS
SM
MD
LG