Linkovi

'Kad Muslimani pate, pomaže im – Zapad' (10/1/05) - 2005-01-10


Dnevnik International Herald Tribune objavljuje komentar pod naslovom “Kad Muslimani pate, pomaže im – Zapad”. Peter Bergen, stručnjak za islamske zemlje i professor na Sveučilištu Johns Hopkins, uspoređuje koliko su Indoneziji – pogođanoj tsunamijem – pomogle naftom bogate arapske zemlje, a koliko Sjedinjene Države i druge zapadne države.

Nerazmjer je ogroman – Saudijska je Arabija primjerice obećala pomoći s oko 30 milijuna dolara – deset puta manje od Amerike, te gotovo isto koliko i Nizozemska. Ostale arapske zemlje ponudile su još manje.

“Ovakva je anemija tipična za ovaj dio svijeta” – kaže Peter Bergen. “Iako mnogo govore o islamskoj solidarnosti i dobročinstvu, kada njihovi suvjernici, obični ljudi, pate, muslimanske zemlje čine vrlo malo.”

Peter Bergen navodi niz primjera kada je islamskom pučanstvu jedinu pomoć slao Zapad – od borbe protiv sovjetske agresije u Afganistanu, humanitarnih akcija u Somaliji, oslobađanja Kuvajta, te okončanja genocida u Bosni i na Kosovu.

“Širom svijeta govori se o tome kako su Muslimani žrtve Zapada – od Guantanama, Zapadne obale pa do Iraka – no činjenica jest da narodima islamskih zemalja pomoć najčešće stiže upravo sa Zapada, pogotovo iz Sjedinjenih Države, a ne od suvjernika iz drugim muslimanskih zemalja” – piše u International Herald Tribuneu Peter Bergen.

******

USA Today, najtiražniji američki dnevnik, komentira nedavno otkriće da je Ministarstvo obrazovanja Sjedinjenih Država platilo konzervativnom novinskom i radio-komentatoru Armstrongu Williamsu 250 tisuća dolara da u svojim članicima i emisijama pozitivno govori o reformi školstva, koju je poduzela vlada predsjednika Busha.

Nakon što je služba američkog Kongresa zadužena za kontrolu trošenja proračunskog novca otkrila ovaj izdatak, novinar je priznao da je pogriješio, a gotovo su sve novine raskinule ugovor s njim.

USA Today piše da “najviše brine činjenica što vlada ne vidi da je i ona pogriješila.” “Vlada ne smije novcima poreznih obveznika u tajnosti plaćati novinare, u cilju manipulacije javnošću. Vlada treba promicati svoju politiku, ali za to su dovoljno dobri ministar obrazovanja i predsjednik države. Plaćajući u tajnosti jednog novinara, vlada se odlučila za manipuliranje, umjesto da građanima pojasni svoju politiku” – piše u komentaru USA Todaya.

XS
SM
MD
LG