Linkovi

Washington će surađivati s novim čelnikom Palestinske uprave (10/1/05) - 2005-01-10


Pobjednik palestinskih izbora je Mahmoud Abbas koji je proglasio pobjedu, nakon što su ankete birača koji su tek glasali pokazale da je u velikoj prednosti pred šestoricom suparnika. Abbas je izjavio da "svoju pobjedu posvećuje Jaseru Arafatu", te je dodao da Palestinci sada moraju raditi na izgradnji neovisne države, uspostavljanju sigurnosti i oslobađanju Palestinaca koji se nalaze u izraelskim zatvorima.

Tijekom kampanje Abbas je obećao da će surađivati s Izraelom na uspostavljanju mira. Neslužbeni podaci ukazuju da će Abbas osvojiti oko 65 posto glasova, a službeni rezultati bit će objavljeni danas.

******

Predsjednik Palestinske oslobodilačke organizacije Mahmoud Abbas važna je osoba u palestinskom čelništvu nakon smrti Jasera Arafata.

Taj 69-godišnjak, poznat i kao Abu Mazen, odavno je uključen u palestinsku politiku. Sredinom 60-tih pomagao je Arafatu u utemeljenju Fataha, glavne frakcije unutar PLO-a. Fatah se zalagao za oružanu borbu protiv Izraela, ali je sedamdesetih godina prošlog stoljeća Abbas počeo promovirati dijalog.

Predvodio je palestinske pregovarače na pregovorima koji su urodili mirovnim sporazumom iz Osla, a 2003. je imenovan za premijera. Nakon šest mjeseci, poslije sukoba s Jaserom Arafatom odstupio je s dužnosti, ali je zadržao politički utjecaj koji je doveo do njegovog izbora za čelnika PLO-a, i sada Palestinske uprave.

******

Predsjednik Bush je rekao da je zadovoljan velikim odazivom birača na palestinskim izborima te da će surađivati s pobjednikom izbora. Kako javlja Paula Wolfson, predsjednik je obećao dodatnu pomoć srednjo-istočnom mirovnom procesu.

Predsjednik je rekao da su palestinski izbori bili povijesni događaj, ne samo za Palestince, već za čitav Srednji istok. Predsjednikova je izjava objavljena u pismenom obliku, nakon zatvaranja birališta, ali prije proglašenja pobjednika. Predsjednik je primjetio da su neovisni promatrači zaključili da su izbori bili uglavnom slobodni i pravedni. Predsjednik je, također, najavio daljnju podršku procesu reformi. On je rekao da "i druge zemlje trebaju obaviti svoj dio posla", te je ponovno pozvao Izrael da unaprijedi životne uvjete na Zapadnoj obali i u Gazi te da nastavi s povlačenjem iz pojasa Gaze.

Ranije je državni tajnik Colin Powell rekao da su Sjedinjene Države spremne pomoći Palestincima - povećanjem pomoći za razvitak i podrškom političkim reformama. "Možemo pomoći novom palestinskom predsjedniku i čelnicima palestinskih vlasti da reformiraju vladu, kako bi bila učinkovitija i manje korumpirana."

Bivši američki posrednik za Srednji istok, Dennis Ross, izjavio je da su se, nakon smrti Jasera Arafata, pojavile nova šanse za postizanje mira: "Jedna od najdojmljivijih stvari koje su ljudi uočili je to da su nakon Arafatove smrti Palestinci postali optimisti." Dennis Ross je dodao da "Palestinci žele promjene i kraj kaosa". Prema njegovom mišljenju, prilika postoji, ali neće dugi trajati.

Demokratski senator Joseph Biden izjavio je da se pred novim palestinskim predsjednikom nalazi težak posao: "On razumije istinsku potrebu za promjenama u njegovoj stranci Fatah. On shvaća istinski potrebu za reformom palestinskih vlasti te učvršćivanjem snaga sigurnosti." Senator Biden je izrazio vjerovanje da Mahmoud Abbas može uspjeti. On je dodao da je impresioniran onim što je do sada vidio, ali je naglasio da Sjedinjene Države pozorno motre može li novi palestinski čelnik postići stvarne rezultate.

******

Izraelski dužnosnici očekuju da će premijer Ariel Sharon pozvati Mahmouda Abbasa na razgovore u roku od nekoliko dana, ako njegova pobjeda na izborima bude potvrđena. Izraelski ministar vanjskih poslova, Silvan Shalom, rekao je da njegova zemlja očekuje da novi palestinski predsjednik trenutno preuzme odgovornost za pokretanje mirovnog procesa.

XS
SM
MD
LG