Linkovi

'Million Dollar Baby' (10/1/05) - 2005-01-09


Dobitnica oskara Hilary Swank tumači lik žene koja sanja da postane boksačka prvakinja. Clint Eastwood je njezin gunđavi trener u sentimentalnoj filmskoj drami koju je sam režirao, naslovljenoj "Million Dollar Baby".

Poput te molitve, riječi 'jednostavno i izravno' opisuju Frankieja Dunna, veterana mnogih – možda i 'premnogih' – godina u boksu. Jednog dana, međutim, u njegovu dvoranu za vježbanje, blizu središta Los Angelesa, dolazi Maggie Fitzgerald, mlada žena koja se preselila iz siromašne četvrti jednog srednjozapadnog gradića u veliki grad donijevši sa sobom snove o osvajanju pojasa prvaka u boksu.

Njezina upornost probija Frankiejev obrambeni oklop, otvorivši vrata stvaranju odnosa kćerka-zamjenski otac između dvoje glavnih likova. Clint Eastwood kaže da ga je upravo taj odnos zainteresirao za priču filma.

"Mislim da me priča zainteresirala jer ustvari ona i nije priča o boksu. Ona postaje priča o ljubavi … ljubavi između oca i kćeri. Ona je kćerka kakva je njemu čitavog života nedostajala, a njoj, on je otac kojeg je izgubila kao dijete," kaže Swank.

Hilary Swank nije strano potpuno preobraćenje kako bi udovoljila zahtjevima svoje uloge. Oskara je i dobila za ulogu mlade žene koja se uspješno predstavlja mladićem. No, za ulogu Maggie, ona nije samo trebala očvrsnuti svoje tijelo, nego je morala i umom postati boksačica.

"Kada sam prvi puta nekog udarila, toliko sam se ispričavala da me moj trener izbacio iz dvorane za vježbanje. Onda sam se i njemu ispričavala, na što je još više vikao na mene. Fizički dio moje uloge bio je očigledan. Bilo mi je rečeno da vježbanjem steknem 5 kilograma mišića. Ja sam se upela i stekla 9 kilograma: ako trebam izgledati kao boksačica, onda bolje da izgledam uvjerljivo. Mislim, međutim, da mi je najveća pouka bilo saznanje da sama sebi postavljam najteže prepreke," priča Swank.

Između Maggie i Frankieja – često povezujući ih, jednako kao i samu priču filma – nalazi se Scrap, bivši boksač koji vodi Frankiejevu teretanu i dijeli s njim dugačku prošlost.

Morgan Freeman, koji je glumio i u Eastwoodovom westernu "Unforgiven", nagrađenom Oskarom, u ovom filmu, kao Scrap, djeluje poput sidra i na likove i na radnju. Priznaje, međutim, da mu je boksački ring bio prilično stran.

Kad bi me netko udario, ja bih zaplakao; legao bih na tlo i plakao 'zašto mi to radiš'. U boksu, toga nema: dižeš se i kažeš 'ma nemoj, samo dođi još jednom'. Mislim da ako se i ne zna ništa o boksu na početku snimanja, mnogo se nauči već puno prije kraja.

Scenarij filma "Million Dollar Baby" napisao je Paul Haggis, adaptirajući kratku priču F.X. Toolea, koji je čitav život proveo radeći s boksačima. A Clint Eastwood, uz to što je režirao film u kojem sam tumači glavnu ulogu, također je skladao i glazbu za njega.

XS
SM
MD
LG