Linkovi

SMS poruke - udar po džepu (9/1/05) - 2005-01-09


Iz "New York Timesa" saznajemo da mladi Amerikanci uče neželjene lekcije o mobilnim telefonima i slanju SMS poruka pomoću njih. Ono što je u Europi i Aziji standard već nekoliko godina, u Sjedinjenim je Državama uhvatilo korijena tek zadnjih godinu-dvije i to ponajviše kod mladih, nenaviknutih na plaćanje računa. Naime, generacija koja odrasta razmjenjujući konstantno instant-poruke putem kompjutera nekako je shvatila da su i poruke putem mobitela jednako besplatne ili barem jeftine.

Pa, niti nisu tako jako skupe – između 5 i 10 centi po odaslanoj poruci, a 2 do 10 centi po primljenoj. Ali, mladež šalje ne samo stotine, nego i tisuće SMS poruka mjesečno, što je njihovim roditeljima donijelo račune od, recimo, 400 ili 800 dolara mjesečno. U usporedbi s prosječnim računom od 40 do 70 dolara, to je veliki i neželjeni financijski udar.

Nekim se srednjoškolcima i osnovnoškolcima dogodilo da su im oduzeti telefoni, kažnjeni su neizlascima ili otplaćivanjem računa iz vlastitih džeparaca. Neki roditelji imaju više razumijevanja, iskazujući zavist što sami nisu imali takve prilike za komuniciranje s prijateljima. Učitelji, pak, kako piše njujorški list, vjerojatno priželjkuju da roditelji zaplijene sve mobitele, jer, kažu, učenici SMS porukama jedan drugome pomažu na testovima. Ni šaptanje više nije što je bilo.

'Inauguralni balovi bit će u znaku već poznatih pripjeva,' piše "Washington Post", donoseći nove pojedinosti o trodnevnim svečanostima ustoličenja predsjednika Busha na njegov drugi mandat. Ako je suditi po tome kakve će biti zabave, i drugi će mandat biti predvidljiv i skup, ističe "Post", dodajući da je barem nakratko izgledalo kao da bi moglo biti i iznenađenja.

Proširio se glas da bi među zabavljačima mogao biti i Kid Rock, rock-rapper čije skladbe glorificiraju neromantični seks i droge. Kada se dotakne politike, onda je to prilično vulgarno, kao u pjesmi "Svodnik nacije", gdje se riječ svodnik spominje u svakom stihu, a jednom i povezano s imenom Barbare Bush. Washingtonski list je zabilježio gnjevne reakcije republikanaca iz takozvanih 'crvenih' saveznih država, kojima se, kako kaže, 'zacrvenilo pred očima' na takav izbor zabave.

Predsjednički organizacijski odbor kaže da još nije sigurno da će Kid Rock zaista i nastupiti, jer su pozivi za nastup odaslani stotinama zabavljača. Ono što se zna, ističu, teme su službenih balova: sloboda, neovisnost, demokracija, počast vojnim snagama i patriotizam. Siguran je nastup tenora Guya Hovisa koji će otpjevati uradak koji je skladao bivši ministar pravosuđa u administraciji predsjednika Busha, John Ashcroft.

XS
SM
MD
LG