Linkovi

Ubojstvo guvernera Bagdada u Iraku (10/1/05) - 2005-01-09


Naoružani napadači su početkom ovoga mjeseca ubili Alija Al-Haidrija, guvernera Bagdada. Glasnogovornik američkog Državnog tajništva Adam Ereli izjavio je da Al-Haidrijeva smrt predstavlja velik gubitak.

"One koji su ubili Alija All-Haidrija trebalo bi uzimati za ono što jesu – to su ubojice i neprijatelji iračkog naroda, koji želi demokraciju, koji želi glasati, koji želi izabrati svoje čelnike i koji želi slobodni Irak," rekao je.

Glasnogovornik Ereli je dodao da teroristički napadi, poput ubojstva guvernera Bagdada, neće zaustaviti izborni proces u Iraku.

"To je još jedan znak da u Iraku postoje elementi koji neće prezati ni pred čime da bi vratili sat unazad, zaustavili napredak svoje zemlje, te pokušali spriječiti ostvarenje volje velike većine Iračana koji žele glasati, izabrati vlastite čelnike i izgraditi novu zemlju na temeljima slobodnog izražavanja stavova i sudjelovanja u političkom životu. Al-Haidri je za to dao svoj život," kazao je Ereli.

Sjedinjene Države predane su pomoći iračkom narodu da ostvari bolju budućnost. Glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan izjavio je da irački narod zaslužuje "budućnost koja će predstavljati potpunu suprotnost brutalnom režimu Saddama Husseina".

"Pred iračkim narodom, regijom i međunarodnom zajednicom je jasan izbor. Možemo biti na strani demokracije, slobode i mira, ili možemo biti na strani terorista, tiranije i tlačenja. Mislim da je međunarodna zajednica udružila snage s iračkim narodom kako bi mu pomogla da krene prema slobodnoj, demokratskoj i mirnoj budućnosti," izjavio je McClellan.

Irački narod zaslužuje šansu da izabere svoju vladu.

XS
SM
MD
LG