Linkovi

Javne i privatne donacije žrtvama tsunamija premašile pet milijardi dolara (8/1/05) - 2005-01-08


Iznos javnih i privatnih donacija za spasilačka nastojanja nakon tsunumija dosegao je 5 milijardi dolara, dok je broj poginulih premašio 150 tisuća. Jučer je Indonezija prijavila još sedam tisuća poginulih, čime se ukupni broj u toj zemlji povećao na 100 tisuća, od kojih je većina bila u najteže pogođenoj pokrajini Ače. Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan jučer je obišao područje, dok je američki državni tajnik Colin Powell posjetio uništena ribarska sela u Šri Lanki. U međuvremenu ministri financija zemalja industrijski najrazvijenijih zemalja G-7 pristali su suspendirati otplaćivanje dugova za pogođene zemlje.

*** Američki dužnosnici su priopćili da je infrastruktura zdravstvene zaštite u regiji pogođenoj tsunamijima pretrjelan "enormnu štetu". Dužnosnik američke agencije za međunarodni razvoj Bill Garvelink izjavio je za Glas Amerike da su mnogi liječnici, sestre i drugi zdravstveni djelatnici stradali u tim zemljama 26. prosinca. Po njegovim riječima, Sjedinjene Države u suradnji s međunarodnim privatnim humanitarnim organizacijama budno motre na mogućnost da dođe do izbijanja bolesti kao što su kolera, malarija, dizenterija i denga, groznica do koje dolazi zbog zagađene vode.

***

Službeni broj poginulih Amerikanaca u azijskim tsunamijima popeo se na 37. Glasnogovornik američkog Državnog tajništva Adam Ereli je izjavio jučer da revidirani broj uključuje 17 Amerikanaca za koje je potvrđeno da su stradali i 20 drugih za koje se vjeruje da su poginuli jer su se nalazili na najpogođenijim mjestima kad su tsunamiji došli do obale. Gospodin Ereli je također rekao da State Department ispituje još oko 2100 slučajeva Amerikanaca u regiji za koje se još ne zna gdje se nalaze.

***

Nekoliko britanskih rock zvijezda priređuje besplatni koncert kako bi se pomoglo žrtvama azijske katastrofe. Do koncerta će doći u Cardiffu, glavnom gradu Wallesa 22. siječnja. Organizatori kažu da će na njemu nastupiti legendarni gitarist Eric Clapton, zajedno sa sastavom Feeder, i pjevači Lemar, Katherine Jenkins i Aled Jones. Očekuje se da će na koncertu biti prikupljeno oko 2 milijuna dolara, a organizatori se nadaju da će se pridružiti i druge zvijezde rocka.

XS
SM
MD
LG