Linkovi

EU će izvojiti milijardu i 500 milijuna eura za žrtve tsunamija (8/1/04) - 2005-01-07


Europa će tsunamijem pogođene zemlje regije Indijskog oceana podržati s milijardom i pol eura, dogovorili su se ministri EU. Pomoć tsunamijem pogođenim azijskim zemljama mora biti brza, koordinirana i dugoročna a vrijeme između hitne pomoći i početka obnove izuzetno krakto, rezime je dogovora vanrednog ministarskog skupa EU. Ministri vanjskih poslova, javnog zdravlja i solidarne potpore iz 25 Unijinih članica usaglasili su osnovne elemente raspodjele milijarde i pol unosa EU u ublažavanje posljedica ove velike prirodne katastrofe. Iznos je u petak zaokružilo novih 450 milijuna eura.

Osim odluke o pomoći, Europljani su prihvatili sugestije o oslobađanju najteže pogođenih zemalja od obaveze otplate glavnine dugova. Unija će pripomoći izgradnji sustava za rano uzbunjivanje, sličnog onom instaliranom na Pacifiku. Izmijenit će se strategija reakcije na nesreće ovakvih razmjera i težine, primjerice osnivanjem europskih jedinica za hitnu pomoć, svojevrsnog civilnog pandana eurpskim vojnim snagama za brze intervencije, inače konceptu u završnoj fazi realizacije.

Iskustvo s plimnim valom pokrenulo je također razmišljanje da se sustav rane detekcije tsunamija instalira i na Unijinom trusnom sredozemnom prostoru. Nesigurnost, neredi, sukobi i trajni građanski rat i nekim zemljama regije ne smiju usporiti dostavu pomoći niti proces oporavka što znači da pomoć treba stići svima bez obzra na interne sukobe. Dugoročnija potpora obnovi poslužit će kao sredstvo uvjeravanja zaraćenih strana u sukobima, od Indonezije do Šri Lanke, da umjesto govora oružja izaberu rješenje pregovorima.

Europljani su istaknuli vodeću ulogu UN-a u ovakvim velikim nesrećama, pogotovo pri koordinaciji dostave pomoći. Najveći donator pomoći, 25 Unijinih država, vrednuje značaj koordiniranog istupa međunarodne zajednice i pomaganja katastrofama pogođenih dijelova svijeta na način na koji se to čini na prostoru Indijskog oceana, dakle ne samo slanjem prve, hitne pomoći nego i ulaganjem u dogoročan oporavak cijele regije kako bi se ona što prije oporavila potpomognuta zadivljujućom solidarnošću svijeta.

XS
SM
MD
LG