Linkovi

Duhanski dim snižava rezultate testova čitanja kod djece (7/1/05) - 2005-01-06


Djeca i tinejdžeri izloženi duhanskom dimu čak i u tragovima postižu niže rezultate na testovima čitanja i zaključivanja – pokazuje novo istraživanje provedeno u Sjedinjenim Državama.

Prema procjenama znanstvenika iz Dječje bolnice u Cincinnatiju, i do 33 milijuna djece i tinejdžera u Americi izloženo je dovoljnoj količini duhanskog dima da to negativno utječe na njihovu vještinu čitanja. Voditeljica istraživanja dr. Kimberly Yolton i njeni kolege testirali su nešto manje od četiri i pol tisuće djece u dobi od 6 do 16 godina. Djeca su rješavala testove iz matematike, čitanja i zaključivanja. Znanstvenici su također mjerili razinu kotinina u njihovoj krvi. Kotinin je tvar koja se stvara kada tijelo razgrađuje nikotin, te stoga služi kao marker za izloženost duhanskom dimu.

Razine kotinina bile su uglavnom više kod ispitanika koji su živjeli s barem jednim pušačem. Znanstvenici su otkrili da su djeca s većom razinom kotinina u krvi postizala slabije rezultate na testovima. Čak i tragovi kotinina u krvi su u istraživanju dovodili do slabijih rezultata na testovima čitanja i zaključivanja. Dr. Yolton objašnjava da količina duhanskog dima koju djeca udišu ovisi o nizu faktora, uključujući ventilaciju i fizičku udaljenost od pušača, tako da je teško razinu kotinina poistovjetiti s određenim brojem popušenih cigareta. Znanstvenici su ustanovili da su lošije rezultate postizala i djeca koja žive s pušačem koji puši manje od jedne kutije dnevno.

Dr. Yolton upozorava da se ne zna zašto izloženost duhanskom dimu utječe na rezultate koje djeca ostvaruju na testovima. Istraživanja na životinjama pokazuju da duhanski dim može utjecati na strukturu živčanog sustava, a udisanje duhanskog dima također oduzima tijelu prijeko potrebni kisik. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu "Environmental Health Perspectives".

XS
SM
MD
LG