Linkovi

UN traži dodatna sredstva i bolju koordinaciju pomoći žrtvama tsunamija (6/1/05) - 2005-01-06


Svjetski čelnici zaključili su izvanredni summit u Jakarti obećanjem da će poboljšati koordinaciju humanitarnih operacija u područjima pogođenim tsunamijima u Indijskom oceanu.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan upozorio je da će bolesti odnijeti nove živote u pogođenim područjima ukoliko se hitno ne poduzmu odgovarajuće mjere.

"Da bismo zaštitili maksimalni broj života, da bismo stanovništvu vratili dostojanstvo i nadu, naša pomoć mora biti koordinirana i stići na vrijeme," rekao je Annan.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda obratio se sudionicima summita u Jakarti posvećenog koordiniranju humanitarnih operacija u 12 zemalja pogođenih tsunamijima.

Na summitu je sudjelovao i američki državni tajnik Colin Powell, koji je izjavio da Sjedinjene Države još uvijek procjenjuju potrebe pogođenih područja, prije nego što će izdvojiti dodatna sredstva za obnovu. Powell je kazao da treba biti pažljiv s dolarima, dok se potrebe još procjenjuju. Za obnovu pogođenih područja obećano je izdvajanje gotovo četiri milijarde dolara. Svjetski čelnici su na summitu također razgovarali o mogućem otpisivanju dugova zemljama regije, te su podržali planove o uspostavljanju sustava za upozoravanje na opasnost od tsunamija u regiji.

XS
SM
MD
LG