Linkovi

Parnični odštetni zahtjev protiv liječnika - u tisućama, a ne milijunima? (6/1/05) - 2005-01-05


Predsjednik George Bush pozvao je Kongres Sjedinjenih Država da usvoji zakon kojim bi se ograničile svote koje u parnicama, na ime odštete, mogu dobiti nezadovoljni pacijenti i njihove obitelji, koji tuže liječnike, bolnice odnosno tvrtke koje se bave zdravstvenim osiguranjem.

U govoru u saveznoj državi Illinois, predsjednik Bush je objasnio zbog čega misli da bi bilo dobro da se odšteta u ovakvim slučajevima ograniči na 250 tisuća dolara. To je jedini način, rekao je gospodin Bush, da se okončaju - kako je rekao - neutemeljeni, "frivolni" parnični zahtjevi, koji se ne osnivaju na stvarnoj šteti već na želji da se putem suda zadobije materijalna korist.

Ogromne odštete, koje tužiteljima dosuđuju porote, imaju za posljedicu to da mnogi kvalitetni liječnici moraju napustiti praksu, zbog toga što ne mogu priuštiti visoke premije osiguranja, u slučaju da ih tuže pacijenti. Udruge liječnika također tvrde da su prijetnje parnicom, te gubici koji zbog njih nastaju, jedan od razloga što je u Americi zdravstvena zaštita toliko skupa.

No, vladini kritičari tvrde da predsjednikov zakonodavni prijedlog favorizira velika osiguravajuća društva i farmaceutsku industriju, te da se ne bavi pravim problemom - sve skupljim lijekovima i rastom cijena zdravstvenom osiguranja uopće.

Ograničenje odštetnog zahtjeva u parnicama protiv liječnika, bolnica, farmaceutskih tvrtki i korporacija koje pružaju usluge zdravstvenog osiguranja bila je jedan od glavnih točaka programa Republikanske stranke na izborima u studenom.

XS
SM
MD
LG