Linkovi

CD Baby - šansa za manje popularne glazbenike (6/1/05) - 2005-01-05


Za svaki sastav koji uspije snimiti hit pjesmu, dolaze deseci koji se nikad neće ni približiti rang-listama najprodavanijih CD-ova. Nećete ih vidjeti na velikim koncertnim turnejama, niti na istaknutim mjestima u prodavaonicama glazbe. Međutim, postoji dobra šansa da ćete naći – i kupiti – njihove CD-ove online. Naša novinarka Marcie Sillman pripremila je prilog o CD Baby, web sajtu koji je pronašao sredinu između velikih diskografskih korporacija i neovisnosti Interneta tako što prodaje ono što ne možete naći na policama vodećih prodavaonica glazbenih sadržaja.

CD Baby je osnovao Derek Sivers, koji je i sam započeo karijeru kao glazbenik. Godine 1996. imao je svoj band pod imenom 'Hit me'. "Bio je to utopistički eksperiment o tome kako distribucija glazbe može funkcionirati sa stajališta glazbenika. Nikome ne dugujemo novac, nikad nismo tražili ulagače, dapače, odbijali smo ih kako bismo mogli raditi što god nas je volja."

Sastav Dereka Siversa 'Hit me' prodavao je svoje CD-ove na nastupima, a njihova glazba se izvodila na studentskim postajama diljem zemlje. Međutim nisu uspjeli pronaći distributera, tako da je 1997. on sam postavio web sajt s glazbom svog banda, ali i za svoje prijatelje koju su htjeli na taj način prodavati svoje pjesme…i tako je rođen CD Baby.com.

Ova kompanija sad distribuira glazbu više od 75 tisuća umjetnika. CD ovi su poslagani po abecednom redu na policama jednog skladišta od tisuću i sedamsto četvornih metara pokraj aerodroma u Portlandu. Glazba je u rasponu od klasike do countryja, od rapa do rocka. Tu je i veliki izbor glazbe iz stranih zemalja – uključujući pjesme iz južnog Sudana, izvorne skladbe vodećeg kenijskog glazbenika i nove interpretacije drevnih indijskih skladbi.

Svaki je glazbenik dobrodošao. A cijela stvar funkcionira jednostavno: glazbenik plati 35 dolara i pošalje CDBabyju 5 CD-ova. Glazbenik sam odredi cijenu CD-a, CDBaby dobiva četiri dolara od svakog prodanog primjerka, glazbenik dobiva ostatak. Nitko se ne izbacuje iz sistema zbog slabe prodaje.

Pjevač i skladatelj iz Seattlea Jimm McIvern čuo je za ovaj web sajt od svog prijatelja. Vjerovao je da je to relativno laki način da predstavi svoj album. "Ispočetka sam bi radoznao i htio sam vidjeti o čemu se radi. Čim sam se uključio u taj proces, Derek je počeo davati savjete i upute i objasnio mi cijelu stvar. Mislim da je to jedan od onih rijetkih biznisa u kojima je osoba koja ga vodi motivirana istinskom željom da pomogne ljudima."

McIver je prodao tek desetak albuma preko CDBabyja, ali kaže da ga to ne brine. To je otprilike tipična brojka za većinu glazbenika koji prodaju svoje CD-ove preko ovog sajta. Ne postoji ciljana prodaja i nema rang lista najprodavanijih u uredu CD Babyja. Derek Sivers kaže da kompanija kontrolira svoje poslovanje svaki ponedjeljak navečer kad šalje čekove glazbenicima: "Dosad smo isplatili deset milijuna dolara. Vjerujem da to znači da smo prodali CD-ova za oko 15 milijuna. Zbrajajući ono što smo zaradili je pohlepan način gledanja na to. Zbrajajući ono što smo isplatili muzičarima me čini znatno sretnijim, tako da je poslovnu uspješnost mjerim po tom kriteriju."

A poznavatelji prilika u ovoj industriji kažu da su Derek Sivers i CDBaby uspješni. Sam Sivers kaže da je svjestan kako bi ga digitalna distribucija – odnosno skidanje pjesama s Interneta - mogla izbaciti iz biznisa, međutim, ne brine odveć zbog toga jer – kako kaže – glazba je ono što je u svemu tome najvažnije.

XS
SM
MD
LG