Linkovi

Najpopularniji američki web sajtovi u 2004. (5/1/05) - 2005-01-05


I tijekom protekle godine razvoj Interneta kretalo se geometrijskom progresijom – neke procjene govore o oko 50 milijuna web sajtova u kibernetičkom prostoru, što bi predstavljalo povećanje od 10 milijuna u proteklih dvanaest mjeseci. Raštrkano unutar te sve napučenije virtualne zajednice nalazi se i nekoliko sajtova koji odskaču od drugih i koji su internetskom iskustvu pridodali istinsku vrijednost i lakoću uporabe.

Jonathan Dube provodi svoj radni dan u kibernetičkom prostoru. On je producent sajta MSNBC.com i izdavač sajta www.cyberjournalist.net. Također piše i redovitu online kolumnu za sajt www.poynter.net. To je web sajt Instituta Poynter - škole za novinare, buduće novinare i nastavnike novinarstva. U svom nedavnom prilogu za tu rubriku, gospodin Dube je naveo cijeli niz sajtova koji su pokrenuti tijekom 2004. godine i za koje vjeruje da će tijekom sljedeće godine ostaviti traga u kibernetičkom prostoru.

Za nas koji smo opsjednuti vijestima, preporuča web sajt www.topix.net. "Taj sajt nudi novinske naslove s preko devet tisuće online izvora. Poredani su po geografskim područjima i po tisućama kategorija."

Kao dodatak novinskim naslovima, topix.net na svom sajtu ima linkove i informacije o 38 tisuća gradova, o pet tisuća kompanija kojima se trguje na burzi, o 48 tisuća slavnih osoba i glazbenika, te o oko tisuću i petsto sportskih ekipa…Prije negoli je došlo do raširenog korištenja Interneta, banka podataka Lexis-Nexis bila je vrlo vrijedno oruđe za pretragu.

Johnatan Dube kaže da je 2004. godine ta kompanija uvela novu verziju sajta za javnu uporabu pod nazivom Lexis-Nexis a la carte. "To je ravno istovremenom pretraživanju svih većih časopisa i rukopis svih televizijskih emisija u cijeloj zemlji. Riječ je o 3 milijarde i 800 milijuna dokumenata s preko 20 tisuća izvora."

Taj se sajt može pronaći na adresi www.lexisnexis,com/alacarte. Za potrošačke informacije, Johnatan Dube predlaže sajt www.about.com. "Ovaj sajt nudi ogromnu kolekciju napisa posvećenih potrošačkim pitanjima i mnoštvo linkova. A tekstove nisu napisali novinari već obični posjetitelji i kupci."

Johnatan Dube kaže da su dva vrlo vrijedna nova sajta povezana s najpopularnijom internetskom tražilicom Google. Prvi od njih – www.soople.com - koristi neke od najnaprednijih kapaciteta Googlea. "Možete vršiti matematske proračune. Možete prevoditi s jezika na jezik. Možete pregledavati definicije. Možete koristiti Google kao telefonski imenik. Možete vršiti pretragu po mjestu, imenu ili telefonskom broju. Dakle, tu postoji jedna tona stvari kojih korisnici nisu svjesni, a ovaj sajt ih čini vrlo lako dostupnima."

Druga stvar vezana uz Google jest 'google tool bar', odnosno dodatak koji se instalira na browser. Gospodin Dube kaže da nova verzija koja je predstavljena tijekom 2004. godine ima nekoliko novih mogućnosti. Jedan od njih je i pretraživanje po imenu. Jednostavno, ako imate instaliran 'tool bar', utipakte relevantne riječi i web stranica će se pojaviti bez da izvršite izravnu pretragu.

XS
SM
MD
LG