Linkovi

Reakcije na ostavku Miomira Žužula (5/1/05) - 2005-01-04


Hrvatski šef diplomacije Miomir Žužul danas je podnio neopozivu ostavku, a premijer Ivo Sanader ostavku je prihvatio.

Ministar vanjskih poslova Miomir Žužul ostavku je obrazložio osobnim razlozima. U pismu premijeru Ivi Sanaderu naveo je da bi njegov ostanak na ministarskom položaju predstavljao preveliko opterećenje za Vladu i Ministarstvo vanjskih poslova. "Svojom odlukom želim Vladi olakšati put prema punoj integraciji u Europsku uniju, napisao je Žužul premijeru, koji je njegovu ostavku prihvatio. Od Žužula je zatražio da do ožujka i početka pregovora s EU obavi sve ranije dogovorene poslove.

Žužulovu ostavku krajem prošle godine tražila je opozicija zbog navodne utaje poreza i umiješanosti u dva korupcijska skandala, ali su vladajuća stranka i premijer stali iza Žužula.

Potpredsjednica Vlade i HDZ-ova kandidatkinja za predsjednicu države Jadranka Kosor večeras je izjavila da je očekivala Žužulovu ostavku. "Pozdravljam njegovu odluku. Žužul je pokazao osjećaj za političku realnost, a pokazao je i da vodi računa o nacionalnim interesima," kazala je Kosor.

Opozicijske stranke pozdravile su Žužulov potez, ocjenjujući da su ostavku isprovocirali loši rezultati HDZ-ove kandidatkinje na predsjedničkim izborima. "To je očekivani potez, ali došao je s velikim zakašnjenjem," rekao je predsjednik SDP-a Ivica Račan. Bivši premijer podsjetio je da je vladajući HDZ Žužula branio u Saboru. Ostaje, rekao je Račan, problem onih koji nisu vidjeli Žužulovu moralnu i političku odgovornost, a ostavka je iznuđena lošim rezultatima HDZ-a na predsjedničkim izborima.

Bivši ministar u pismu premijeru priznaje da je griješio, ali tvrdi da se ne osjeća krivim, jer su njegovu nedužnost utvrdile nadležne institucije.

XS
SM
MD
LG