Linkovi

Robot miješa lijekove i priprema injekcije (5/1/05) - 2005-01-04


U ljekarni Dječje bolnice, u Cincinnatiju, od nedavno radi jedan robot, koji je sposoban učiniti praktički sve što i apotekar, osim dati injekciju.

Robot miješa intravenozne pripravke i priprema injekcije, što bi, prema stručnjacima, trebalo smanjiti mogućnost greške. On može u sat vremena napuniti 300 injekcija, svaku s drugačijom dozom i lijekom, i označiti ih bar-kodovima, vezanim uz imena pacijenata kojima su te injekcije prepisane.

Prema službenim podacima, greške u izdavanju lijekova uzrok su smrti oko 7 tisuća osoba godišnje u Sjedinjenim Državama. U Dječjoj bolnici u Cincinnatiju kažu da su i do sada imali vrlo malo grešaka među 380 tisuća injekcija koliko ljekarna pripravi svake godine, ali da žele ukloniti svaku mogućnost greške.

Novi automatizirani sustav isto tako omogućuje ljekarnicima da više vremena provedu radeći s liječnicima i pacijentima.

Robot-farmaceut posebice je koristan u pedijatrijskim službama jer svaka doza lijeka treba biti proračunata u skladu s težinom djeteta.

Doduše, vrijedi napomenuti da robot baš ne izgleda kao robot sa slika, nego kao ogromna kutija, veličine otprilike tri dvostruka hladnjaka.

XS
SM
MD
LG