Linkovi

Powell o izborima u Iraku (5/1/05) - 2005-01-04


30. siječnja, irački glasači birat će članove osamnaest pokrajinskih vijeća i 275 članova nacionalnog zakonodavnog tijela, koje će imenovati središnju vladu i sastaviti nacrt novog iračkog ustava. Najveća iračka sunitska stranka Iračka islamska stranka odustala je od sudjelovanja na izborima.

Predsjednik Iračke prijelazne vlade Ghazi Al-Yawar i njegov premijer Iyad Allawi najavili su da će se izbori održati prema planu. Također su istaknuli da je važno da Iračani, bez obzira na svoju vjersku ili političku pripadnost, sudjeluju na izborima.

Američki državni tajnik Colin Powell izjavio je da Sjedinjene Države pozivaju iračke sunite da sudjeluju na izborima.

"Pozivamo sve sunite i sve sunitske čelnike da udruže snage u ovom pokušaju da se kaže "Ne" terorizmu i ubojstvima, a "Da" demokraciji. Također razgovaramo sa svim našim prijateljima u regiji i sa susjednim zemljama koje imaju utjecaja i kontakte u sunitskoj zajednici, da potaknu sunitske čelnike da izvedu što veći broj glasača na birališta," kazao je.

Državni tajnik Powell izjavio je da vojni zapovjednici koalicije predvođene Sjedinjenim Državama rade s iračkom vladom na poboljšavanju sigurnosti kako bi se Iračani osjećali sigurnijima kada budu izlazili na birališta.

"Zanimljivo je da čak i u teškim sigurnosnim uvjetima, ljudi rade na organiziranju birališta i infrastrukture potrebnih za provođenje izbora, čak i u sunitskim dijelovima zemlje," kazao je.

Državni tajnik Powell je dodao da iračka prijelazna vlada i koalicija predvođena Sjedinjenim Državama ulažu napore kako bi se osiguralo da svaki irački građanin, koji želi glasovati, to može i učiniti.

XS
SM
MD
LG