Linkovi

Washington traži nasljednika Jamesu Wolfensohnu na čelu Svjetske banke (4/1/05)  - 2005-01-04


Sjedinjene Države traže zamjenu za Jamesa Wolfensohna, čelnika Svjetske banke, koji 1. lipnja odlazi sa položaja.

71-godišnji James Wolfensohn je objavio svoju odluku da neće tražiti treći mandat predsjednika Svjetske banke u jednom televizijskom interviewu u nedjelju.

Sjedinjene Države su najveći dioničar Svjetske banke i tradicionalno na njezin čelni položaj biraju američkog državljana. Međutim, glasnogovornik Ministarstva financija je izjavio da će Washington provesti otvorenu i "transparentnu" selekciju i da će se konzultirati s drugim zemljama članicama.

******

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan imenovao je Britanca Marka Mallocha Browna, voditelja Programa razvoja UN-a, na čelo svog kabineta – što predstavlja pokušaj da popravi 'image' svjetske organizacije.

Gospodin Annan je izjavio da će Mark Brown ostati i na svom starom položaju kako bi pomogao u koordinaciji pomoći žrtvama tsunamija.

Kofi Annan rekao da je to prva u nizu promjena u Ujedinjenim narodima.

U posljednje vrijeme svjetska je organizacija bila kritizirana zbog raširene korupcije u programu Nafta za hranu, koji se provodio u suradnji s režimom Saddama Husseina. Neki američki zakonodavci pozvali su glavnog tajnika Annana da podnese ostavku.

XS
SM
MD
LG