Linkovi

Associated Press: 'Referendum o vladi Ive Sanadera' (3/1/05) - 2005-01-03


Na rezultat prvog kruga predsjedničkih izbora u Hrvatskoj osvrnulo se nekoliko američkih dnevnika.

International Herald Tribune prenosi izvješće agencije Associated Press u kojem se – nakon rekapitulacije rezultata i kratkog prikaza hrvatske političke scene – napominje da su izbori po prvi put u povijesti hrvatske države protekli bez nazočnosti stranih promatrača, što je “pokazatelj demokratskog napretka.” Izvješće navodi da mnogi u Hrvatskoj izbore za predsjednika smatraju “referendumom o vladi Ive Sanadera”, čiji se HDZ “distancirao od naslijeđa Franje Tuđmana, u želji da postane konzervativna stranka europskog tipa”.

Televizijska mreža ABC na svom web sajtu donosi izvješće agencije Reuters, u kojem se navode mišljenja dvojice hrvatskih političkih analiičara. Nenad Zakošek smatra da “Jadranka Kosor ima vrlo male šanse za pobjedu u drugom krugu”; dok Ivan Šiber kaže da je “za Hrvatsku dobro to što su oba kandidata u drugom krugu pro-zapadno orjentirani političari.”

Reutersovo izvješće navodi da je “ležerni i duhoviti” Mesić popularan i nakon pet godina predsjednikovanja, bez obzira na to što ga ne vole mnogi ratni veterani i nacionalisti – zbog njegova inzistiranja da se haaškom tribunalu izruče svi optuženici za ratne zločine.

Dnevnik San Jose Mercury News također objavljuje djelove izvješća Associated Pressa u kojem se navodi da mnogi građani Hrvatske Jadranku Kosor, predsjedničku kandidatkinju HDZ-a, smatraju kandidatkinjom koja predstavlja domoljubnu opciju. “Jadranka Kosor govori u ime ratnih veterana, ratne siročadi i žrtava nasilja u obitelji, no njezini kritičari tvrde da, nakon riječi, izostaju djela” – piše u izvješću koje prenosi dnevnik San Jose Mercury News.

XS
SM
MD
LG