Linkovi

U drugom krugu - Stjepan Mesić i Jadranka Kosor (3/1/05) - 2005-01-03


Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić nije na jucerasnjim predsjednickim izborima osvojio drugi mandat, iako je osvojio najveci broj glasova biraca koji su izasli na biralista. U drugom krugu predsjednickih izbora natjecat ce se s kandidatkinjom vladajuceg HDZ-a Jadrankom Kosor.

Predsjednik Stipe Mesic osvojio je 49,03 posto glasova i manje od jedan posto nedostajalo mu je za pobjedu u prvom krugu. Njegova glavna rivalka, kandidatkinja vladajuceg HDZ-a Jadranka Kosor osvojila je svega 20,20 posto glasova. Najvecim iznenadjenjem izbora proglasen je poduzetnik Boris Miksic koji je osvojio gotovo 18 posto glasova. Ni jedan od ostalih deset kandidata nije osvojio nije niti tri posto glasova.

Odluka o novom predsjedniku izbora past ce za dva tjedna, 16. sijecnja kada ce se odrzati drugi krug izbora.

Nakon objavljivanja rezultata predsjednik Mesic kazao je da je zadovoljan i da u drugom krugu ocekuje i drugi mandat na Pantovcaku. "Mi smo pobjednici i ovo je sjajna pobjeda" - porucio je nakon ponoci 70-godisnji Mesic u svom izbornom stabu simpatezirima te clanovima i predsjednicima opozicijskih stranaka koje ga podrzavaju. "Hrvatsku sam izveo iz izolacije, doveo sam je pred vrata Europe i uvest cu je i u Europu" - rekao je Mesic.

Kandidatkinja vladajuceg HDZ-a, 51-godisnja Jadranka Kosor, izrazila je zadovoljstvo ulaskom u drugi krug predsjednicke utrke. "Ostvarila sam svoj prvi cilj, a Hrvatska je pokazala da je zrela da za predsjednicu ima zenu" - kazala je Kosor.

Bivsa novinarka drzavnog radija koja se u prvom krugu odbila suceliti s predsjednikom drzava sinoc ga je pozvala na nadmetanje "argumentima i programima".

"Pozivam gospodina Mesica da podastre jedno izvjesce o tome sto je napravio u pet godina kao predsjednik Hrvatske" - rekla je Kosor.

Od cetiri milijuna biraca u Hrvatskoj i oko cetiristo tisuca u inozemstvu na biralista je izaslo njih nesto vise od pola. Prema podacima Drzavnog izbornog povjerenstva, predsjednika drzave jucer je biralo 50,95 posto biraca, oko dva milijuna i dvjesto tisuca u Hrvatskoj i inozemstvu. Prema podacima Povjerenstva u inozemstvu je glasovalo 20,17 posto biraca, njih nesto manje od 73 tisuce. Vecinu tih glasova dobila je Jadranka Kosor - gotovo 60 posto.

Drzavno izborno povjerenstvo ocijenilo je da su izbori prosli mirno i bez nepravilnosti koje bi utjecale na njihovu regularnost. Slicno ocjenu dao je i GONG, domaca nevladina organizacija ciji su promatraci jucer po prvi put sami, bez Organizacije za europsku sigurnost i suradnju, nadgledali izbore na biralistima u Hrvatskoj.

Sumnju u regularnost izbora izrazio je samo Boris Miksic, kojem je drugi krug izmaknuo za 53 tisuca glasova, za koliko ga je pretekla kandidatkinja HDZ-a. "Bio sam u uvjerljivom vodstvu pred Jadrankom Kosor i ne prihvacam okolnosti pod kojima se u dva i pol sata dogodio preokret" - rekao je Miksic novinarima.

XS
SM
MD
LG