Linkovi

Skup o Palestinskoj upravi u Londonu (3/1/05) - 2005-01-03


Britanski dužnosnici rade na provedbi planova o organiziranju međunarodne konferencije, koja bi trebala pomoći Palestincima u provođenju političkih, ekonomskih i sigurnosnih reformi. Održavanje konferencije u Britaniji predložio je britanski premijer Tony Blair na njegovom nedavnom putu na Srednji istok. Očekuje se da će se konferencija održati u ožujku u Londonu.

Predsjedatelj Palestinske oslobodilačke organizacije Mahmoud Abbas podržao je prijedlog o održavanju konferencije. Izraelski premijer Ariel Sharon također je pozdravio britansku inicijativu. Međutim, kazao je da Izrael neće sudjelovati na konferenciji, jer bi o pitanjima reformi, koje će se naći na dnevnom redu, trebali razgovarati Palestinci međusobno, zajedno sa zemljama koje im daju financijsku pomoć.

Glasnogovornik američkog Državnog tajništva Richard Boucher nazvao je britansku incijativu "dobrodošlim potezom u pravom trenutku". "Mislim da je premijer Blair govorio o sastanku, koji bi bio održan nakon palestinskih izbora, a bio bi posvećen izgradnji podrške za uspostavljanje potrebnih institucija, te za provođenje ekonomskih, političkih i sigurnosnih reformi. Sve su to važne točke dnevnog reda."

Za 9. siječnja raspisani su izbori na kojima će se birati nasljednik pokojnog Jasera Arafata na položaju predsjednika Palestinske uprave. Od kritične je važnosti da Palestinci dobiju legitimno palestinsko čelništvo, predano demokraciji, vladavini zakona, transparentnoj vlasti i zaustavljanju nasilja i terora.

Predsjednik George Bush kazao je da je to "srž cijele stvari" u nastojanjima da se okonča sukob između Izraela i Palestinaca:

"Palestinski narod zaslužuje miroljubivu vladu koja će doista služiti njegovim interesima, a izraelski narod zaslužuje pravog partnera u miru."

Jedno postaje sve jasnije, kazao je premijer Blair, dodajući: "Neće biti uspješnih pregovora, niti će biti uspostavljen mir dok se ne zaustavi terorizam."

XS
SM
MD
LG