Linkovi

Napredak demokracije u 2004. (4/1/05) - 2005-01-03


Predsjednik George Bush izjavio je da je i Afganistanu i Iraku u 2004. ostvaren znatan napredak.

"Prošla godina donijela je prve predsjedničke izbore u pet tisuća godina povijesti Afganistana. Vlada predsjednika Hamida Karzaija postojan je saveznik u ratu protiv terora. U Iraku, narod koji je desetljećima trpio tlačenje, također se sprema izabrati svoje čelništvo. Sljedeći mjesec Iračani će izići na birališta da bi izrazili svoju volju na slobodnim izborima."

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai izjavio je da su Afganistanci "ostavili za sobom tešku i mračnu prošlost i da otvaraju novo poglavlje u svojoj povijesti. Karzai je obećao da će poduzeti oštre mjere protiv nezakonite trgovine drogama, da će smanjiti siromaštvo i korupciju, te da će razoružati regionalne paravojne snage. U 2005. Afganistanci će poduzeti još jedan važan korak u oblikovanju svoje budućnosti kada budu glasali na izborima za parlament i za tijela lokalne vlade.

U Iraku, više od trinaest milijuna Iračana registriralo se za glasanje na izborima zakazanim za 30. siječnja. Oko sedam tisuća kandidata iz više od 240 političkih stranaka natječe se za 275 mjesta u nacionalnom zakonodavnom tijelu, koje će izabrati članove vlade i sastaviti prijedlog ustava.

Predsjednik Bush izjavio je da je više od pedeset milijuna ljudi danas slobodno, zato što su koalicije predvođene Sjedinjenim Državama oslobodile Irak i Afganistan.

"Svijet je mirniji jer sloboda zaživljava. Slobodna društva ne ratuju jedna protiv drugih. Zato ćemo i dalje nastojati jasno pokazivati reformatorima diljem svijeta da Amerika stoji odlučno uz njih u njenom uvjerenju da je sloboda univerzalna i u nadi da će jednog dana svi biti slobodni."

"Slobodna društva ne izvoze teror," rekao je predsjednik Bush. "Slobodne vlade poštuju težnje svojih građana i služe njihovim nadama za bolji život. Slobodne nacije su miroljubive nacije. A, slobodne zemlje u srcu Srednjeg istoka pokazat će drugima koji žele živjeti u slobodnom društvu što

XS
SM
MD
LG