Linkovi

Američkoj vanjskoj politici u 2004. - 'prosječna ocjena' (3/1/05) - 2005-01-02


Kada su u pitanju događaji sa svjetske scene, godinom koja je na izmaku dominirao je Irak. Svoje poglede na globalnu političku scenu iznose dva američka stručnjaka – Rich Hanley, profesor komunikacija na Sveučilištu Quinnipiac u Hamdenu, u Connecticutu, i Richard Stoll, profesor političkih znanosti sa Sveučilišta Rice u Houstonu, u Teksasu.

O Iraku i ratu protiv globalnog terorizma, koji je povela vlada predsjednika Busha, Rich Hanley kaže: "Rat u Iraku je vladi predsjednika Busha osigurao platformu za daljnje napore u sučeljavanju s globalnim terorističkim mrežama. Da li je to funkcioniralo onako kako je bilo zamišljeno, to je drugo pitanje. No u svakom slučaju, Irak je dao mogućnost Washington da napadne teroriste na nizu točaka u svijetu, te da pokaže da Amerika neće tolerirati napade na svom teritoriju. Međutim, rat se ne odvija dobro. Sjedinjene Države ne kontroliraju sva područja Iraka, u mnogim mjestima i dalje je stanje otvorenog rata. U pitanju je i održavanje iračkih izbora, koji se planiraju za 30. siječnja."

Richard Stoll dijeli ovakvu ocjenu stanja u Iraku. "Predsjednik i njegova vlada smatraju da je njihov angažman u Iraku uspješan; no, ako pogledate bolje – vidite da prijeratni Irak nije bio velika prijetnja Americi, te da je tadašnja vlada imala vrlo slabe kontekte s teroristima. U vezi uporišta za terorizam, u Iraku danas vjerojatno postoji snažnije uporište terorizma nego što je to bio slučaj prije rata. Ovaj je rat pokazao da je oružanom silom vrlo teško uspostaviti demokraciju, kao i stabilizirati neku zemlju. Sjedinjene Države nisu bile spremne za tako nešto, a sada moraju tamo ostati i nastojati obaviti misiju što je bolje moguće."

Kojom bi općom ocjenom mogla biti ocijenjena američka vanjska politika u protekloj godini? Richard Hanley: "Ako uzmemo u obzir situaciju – globalni terorizam, rat u Iraku, stalne napore da se situacija u kriznim žarištima poboljša, spriječavanje širenja bolesti – mislim da bi se vanjska politika vlade predsjednika Busha mogla ocijeniti “trojkom”, prosječnom ocjenom. Nisu izvrsno obavili posao, ali nije niti tako loše koliko je moglo biti – ako se uzmu u obzir potencijali za katastrofu u mnogim regijama svijeta."

Richard Stoll slaže se s Richom Hanleyem. "Ja vladi dajem 'minus tri'. Nadam se da su naučili lekciju da se vojskom ne mogu riješiti svi problemi. Također, da Amerika – makoliko bila moćna – ne može probleme riješavati sama. Nadam se da će raditi na poboljšavanju odnosa sa tradicionalnim saveznicima. Jer, jedino će tako ostvariti svoje ciljeve. Možda sljedeće godine slijedi bolja ocjena, no ove godine vlada u vanjskoj politici zaista nije dobro obavila svoj posao."

XS
SM
MD
LG