Linkovi

Annan: I do deset godina za obnovu područja pogođenim tsunamijem (2/1/05) - 2005-01-02


Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan izjavio je da će trebati i do deset godina da se obnove područja pogođena razornim tsunamijima u Aziji. Annan je iznio ovu ocjenu u intervjuu koji će danas biti emitiran u Sjedinjenim Državama. Kako je kazao, tsunamiji u Aziji najveća su prirodna katastrofa u povijesti svjetske organizacije. Glavni tajnik UN-a u četvrtak putuje u Jakartu u Indoneziji, gdje će pozvati svijet da pomogne žrtvama tsunamija. Američki državni tajnik Colin Powell danas će posjetiti Tajland i Indoneziju, da bi razmotrio razmjere štete. Powella će pratiti guverner Floride Jeb Bush, brat predsjednika Busha.

Ujedinjeni su narodi priopćili da je međunarodna zajednica obećala izdvojiti dvije milijarde dolara, prvenstveno zbog najave Japana da će izdvojiti 500 milijuna dolara.

Američka vojska nastavlja pomagati u dostavi humanitarne pomoći u pogođena područja Indije i Šri Lanke. Helikopteri s nosača zrakoplova Abraham Lincoln upućeni su u mjesto Banda Aceh na sjevernom kraju Sumatre, da bi hitno dostavili potrebnu pomoć. U međuvremenu, vojni dužnosnici najavili su da će uputiti do tisuću i pol marinaca i brod s dvadeset helikoptera u Šri Lanku za potrebe tamošnjih humanitarnih operacija. U Šri Lanki, poplave izazvane jakim kišama otežavaju humanitarne napore. Zbog obilnih oborine, tisuće ljudi već pogođene tsunamijem morale su biti evakuirane.

Britanski premijer Tony Blair izjavio je da i on i predsjednik Bush smatraju da Ujedinjeni narodi trebaju imati čelnu ulogu u koordiniranju humanitarnih operacija u područjima pogođenim tsunamijima. Blair je tek jučerašnjim televizijskim intervjuom prekinuo svoju šutnju o ovoj katastrofi. Britanski se premijer našao na udaru kritika jer se nije vratio kući s odmora u Egiptu, no u intervjuu je kazao da ga suradnici redovito obavještavanju o tijeku događaja. Britanska vlada obećala je gotovo 100 milijuna dolara pomoći.

XS
SM
MD
LG