Linkovi

Kwanzaa (2/1/05) - 2005-01-01


Prije 38 godina, tocnije – 1966. godine, brojna zajednica Amerikanaca africkog porijekla, kao i Afrikanaca diljem svijeta, ali na inicijativu afro-Amerikanaca, pocela je s obiljezavanjem jednog kulturnog slavlja sada dobro poznatog pod imenom Kwanzaa. Kwanzaa je praznik zamisljen sa zeljom i ciljem da jaca vrijednosti africke kulture kao i vrijednosti obitelji i zajednice.

Za mnoge Amerikance africkog porijekla, razdoblje izmedju 26. prosinca i 1. sijecnja, razdoblje je koje je, sa slavljem Kwanzee, dobilo jedno potpuno novo znacenje, kaze Willie Wilson, vec vise od 20 godina pastor jedne baptisticke crkve ovdje u Washingtonu...

"Kwanzaa je africko-americki praznik koji se temelji na zetvenim festivalima u razlicitim africkim zemljama, kad cijela zajednica zahvaljuje na prvim plodovima, kad ispraca Staru i kad se duhovno priprema za Novu godinu.”

Praznik je, kaze pastor Wilson, zapoceo dr. Ron Karenga, temeljeci ga na sedam nacela koje simbolizira sedam svijeca u drvenom svijecnjaku, zvanom kinara. Svaki dan, tijekom razdoblja kwanzee, koja traje sedam dana, posvecen je jednom od tih nacela. Prvi je Umoja, jedinstvo. Drugi Kujichagulia – samoopredjeljenje. Treci – Ujima, kolektivni rad i odgovornost. Cetvrti – Ujamaa, Swahili rijec u znacenju “kooperativna ekonomija.” Peti – Nia, smisao, svrha. Sesti – Kuumba, kreativnost. I sedmi – Imani, sto znaci vjera.

U crkvi Union Temple, pastora Wilsona, slavi se cetvrta vecer kwanzee, cetvrto nacelo – Ujamaa. Pastor Wilson objasnjava...

"Afro-americka agencija za suradnju i razvoj govorit ce o nekim afro-americkim biznisima u gradu i o tome kako, kad su napori kolektivni, mozemo zajedno raditi, zajedno sredstva stvarati, radna mjesta kreirati, u nasoj vlastitoj zajednici.”

Autorica knjige “The Complete Kwanzaa,” Sve o kwanzi – Dorothy Winbush Riley, kaze da kwanzaa pomaze u odredjivanju i afirmiranju vrijednosti, pomaze afro-americkoj zajednici da njeguje rituale koji ce sluziti kao primjer djeci...

"Ako zelimo neke vrijednosti na njih prenijeti, onda moramo imati i odredjene rituale, moramo djecu, putem njih, uciti. To nas je i potaknulo da pred sam kraj godine razmisljamo o onome sto je doista vazno i da nase nasljedje, nase tradicije, nacine za prezivljavanje, sve sto nam je potrebno i vazno....prenosimo nasoj djeci."

Kwanzaa je za afro-americku zajednicu prilika za okupljanje clanova obitelji i prijatelja i istodobno prilika da se oda posta kulturnom nasljedju Amerikanaca africkog porijekla.

XS
SM
MD
LG