Linkovi

Problemi u dostavi humanitarne pomoći žrtvama tsunamija (2/1/05) - 2005-01-01


Velike količine humanitarnih zaliha stižu u područja južne Azije pogođena potresom i razornim plimnim valovima, međutim, postoje veliki problemi u dostavi. Dužnosnici Ujedinjenih naroda kažu da broj žrtava sada iznosi gotovo 150 tisuća i dalje raste. Postoji bojazan da bi zarazne bolesti poput kolere i tifusa mogle udvostručiti broj mrtvih. U međuvremenu, potres jačine 6,5 stupnjeva po Richterovoj ljestvici pogodio je područje u blizini obale Sumatre. To je treće po snazi od gotovo stotinu podrhtavanja tla nakon razornog nedjeljnog potresa i tsunamija.

Brodovi iz Sjedinjenih Država i drugih zemalja kreću se prema lukama u pogođenim područjima dovozeći humanitarne potrepštine, lijekove i stručnjake. Helikopteri iz Singapura i američkog nosača zrakoplova “Abraham Lincoln”, te transportni zrakoplovi Australije i Indonezije prevoze pomoć u Banda Aceh, glavni grad indonezijske pokrajine Aceh. No hrana, voda i lijekovi se gomilaju u skladištima zbog poteškoća u njihovom prijevozu do najteže pogođenih područa. Bush jučer je objavio da će Sjedinjene Države izdvojiti 350 milijuna dolara za pomoć žrtvama. Međunarodna zajednica do sada je obećala milijardu dolara pomoći.

Američki vojni dužnosnici su objavili da Sjedinjene Države upućuju u Šri Lanku 1,500 marinaca i brod s 20 helikoptera koji će pomoći u spasilačkim akcijama. Radi se o marincima koji su smješteni u bazi u Okinawi u Japanu. Oni će djelovati s jedne platforme koja se nalazi južno od lučkog grada Galle. Prema najnovijim podacima, broj poginulih u Šri Lanki približio se 29 tisuća, a milijun ljudi se privremeno raseljeno te živi u privremenim logorima. (dz)

XS
SM
MD
LG