Linkovi

Doček Nove godine u znaku tragedije u Aziji (1/1/05) - 2005-01-01


Širom svijeta ljudi su obilježili dolazak Nove godine s tihim proslavama i minutama šutnje za žrtve katastrofalnih tsunamija u Aziji. Mnoge zemlje, među kojima su Turska i Tajland, otkazale su velike vatromete i proslave za Novu godinu, te zatražile od svojih građana da posvete svoje misli toj tragediji. U Maleziji i Indoneziji mnogi su građani u Novu godinu ušli moleći se. U nekim gradovima, uključujući Sydney u Australiji, održane su planirane svečanosti, ali su održane minute šutnje i od nazočnih je zatraženo da budu darežljivi prema žrtvama tsunamija.

Mnogi svjetski čelnici u svojim novogodišnjim porukama su se osvrnuli na tragediju u Aziji. Predsjednica Šri Lanke Čandarika Kumaratanga je izjavila je katastrofa ponudila mogućnost da se riješi etnički sukob u njenoj zemlji. Predsjednik Bush je izrazio sućut obiteljima žrtava, a indijski predsjednik Abdul Kalam je novac namijenjen proslavama Nove godine preusmjerio u fond za pomoć žrtvama tsunamija.

U Londonu su uz obale Temze i na Trafalgar Squareu obilježene dvije minute šutnje prije vatrometa i prije negoli se oglasio glasoviti Big Ben svojom zvonjavom. Pariški Champs-Elysees bio je okićen u crno u spomen žrtvama, a Njemačka je zatražila od svojih građana da doniraju novac namijenjen vatrometu u fond za žrtve. Na newyorškom Times Squeru, na tradicionalnom dočeku Nove Godine nazočni su bili, između ostalih, američki državni tajnik Colin Powell i gradonačelnik grada Michael Bloomberg. Gospodin Bloomberg je izjavio da okupljeni mogu uživati u slavlju i istovremeno se prisjećati žrtava tsunamija.

XS
SM
MD
LG