Linkovi

Hrvatska: Završena predizborna kampanja (1/1/05) - 2004-12-31


Trinaest kandidata na hrvatskim predsjedničkim izborima danas je završilo svoje kampanje. Prema posljednjim istraživanjima javnog mišljenja aktualni predsjednik Stipe Mesić uvjerljivo vodi pred svojom glavnom rivalkom, kandidatkinjom vladajućeg HDZ-a Jadrankom Kosor.

U nedjelju 2. siječnja Hrvati će po četvrti put od nezavisnosti izabrati predsjednika koji će ih vrlo vjerojatno uvesti u EU. Za predsjednika države natječe se čak 13 kandidata među kojima, po prvi put, i tri žene. Kandidatkinja vladajućeg HDZ-a, potpredsjednica vlade Jadranka Kosor jedina je ozbiljna rivalka aktualnom predsjedniku Stipi Mesiću koji uvjerljivo vodi u predsjedničkoj utrci.

70-godišnji Mesić koji je prije pet godina naslijedio Franju Tuđmana prema ispitivanjima javnog mišljenja već bi u prvom krugu mogao osvojiti potrebnih 50 posto glasova. Prema istraživanju koje su na 5000 ispitanika u Hrvatskoj proveli "Jutarnji list" i privatna televizija RTL, Mesić pobjeđuje već u nedjelju s 50,1 posto glasova. Jadranka Kosor prema tom bi istraživanju osvojila 20,5 posto glasova. Kosor i Mesić slažu se da je glavni strateški cilj Hrvatske ulazak u EU i ispunjavanje uvjeta za članstvo. Oboje se slažu i da se umirovljeni general Ante Gotovina treba predati haškom Tribunalu.

Bivsa novinarka Kosor Gotovinu ne smatra odgovornim za zločine za koje ga tereti optužnica Tribunala i za "Jutarnji list" izjavila je da su dijelovi optužnice protiv Gotovine za nju neprihvatljivi. Stipe Mesić kazao je da vjeruje da će hrvatska vlada do ožujka 2005. i pocetka pregovora o članstvu u Uniji pružiti dokaze o poduzetim mjerama u rješavanju slučaja trećeg najtraženijeg bjegunca haškog Tribunala.

Mesić ne sumnja u svoju pobjedu u prvom izbornom krugu. Za Glas Amerike kazao je da će on biti predsjednik koji će Hrvatsku uvesti u Europu. "Da, ja to očekujem s razlogom jer smatram da je dosta učinjeno u mom prvom mandatu. Hrvatska je bila izolirana zemlja, u nju nitko nije dolazio niti je itko u svijetu pozivao ikoga iz Hrvatske. Ali Hrvatska je danas poželjna destinacija, otvaramo pregovore za ulazak u EU, ostvarujemo standarde EU i NATO-a, a smatram da sam dobrim dijelom u taj progres ugradio i svog truda," rekao je Mesić.

Bivša novinarka Kosor, s kojom je Glas Amerike tražio razgovor, vjeruje da će se ona i Mesić naći u drugom izbornom krugu 16. siječnja, u kojem će ona pobijediti. Zagovornica referenduma o pobačaju i protivnica izvanbračnih istospolnih zajednica svoju je kampanju završila jučer u Zagrebu. "Bit ću protiv svega sto nije u interesu Hrvatske i pokazati kako se može i treba služiti hrvatskom narodu," poručila je okupljenim simpatizerima najavljajući "sređivanje stanja u Uredu predsjednice". "Dosta nam je ispijanja kavica, dovde nam je došlo, tlak nam se digao od kavice s građanima. Manje za putovanja, manje za jahanje na slonovima, manje za materijalne izdatke, više rada, više reda," kazala je Kosor.

Tko će biti novi hrvatski predsjednik - Mesić, Kosor ili netko od preostalih jedanaest kandidata, kojima ankete ne daju ni minimalne izglede, u nedjelju će odlučivati nešto više od 4 milijuna i 400 tisuća birača.

XS
SM
MD
LG