Linkovi

SAD udesetostručuju pomoć žrtvama tsunamija (1/1/05) - 2004-12-31


Sjedinjene su Države najavile da će povećati pomoć azijskim zemljama pogođenim tsunamijima s 35 na 350 milijuna dolara, dok broj poginulih neprestano raste i mogao bi dostići 125 tisuća. Predsjednik Bush je u prigodnoj izjavi kazao da američke ekipe za procjenu pomoći vjeruju da će se u danima koji dolaze potreba za pomoći neprestano povećavati. Kako je kazao, Sjedinjene Države će neprestano revidirati svoju obujam svoje pomoći u skladu s potrebama.

Povećanje pomoći najavljeno je pred današnji sastanak američkog državnog tajnika Colina Powella i glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Kofija Annana, posvećenom humanitarnim operacijama u pogođenim područjima. Državni tajnik Powell obići će u nedjelju pogođena područja zajedno s guvernerom Floride Jebom Bushom, predsjednikovim bratom koji ima iskustva s prirodnim katastrofama, kao što su uragani u njegovoj saveznoj državi.

Humanitarne agencije ulažu velike napore da bi spriječile izbijanje zaraznih bolesti među preživjelim žrtvama tsunamija u južnoj Aziji, dok se broj poginulih popeo na gotovo 125 tisuća. Indonezija je prijavila 80 tisuća poginulih, ali se vjeruje da će taj broj dodatno porasti. U Šri Lanki, broj mrtvih prešao je 28 tisuća, a u Indiji je dostigao 7.700. Koordinator Ujedinjenih naroda za humanitarne operacije Jan Egeland upozorio je da bi bolesti poput kolere i tifusa mogle udvostručiti broj žrtava, pa humanitarne ekipe rade na hitnoj dostavi pitke vode, hrane i lijekova u pogođena područja.

Brodovi iz Sjedinjenih Država i drugih zemalja na putu su prema regiji, a humanitarne zalihe i stručnjaci nastavljaju pristizati zračnim mostovima. Ipak, dostava pomoći i dalje je otežana. Svjetski čelnici će sljedeći tjedan u Indoneziji održati hitni summit o koordinaciji humanitarnih operacija. Europski čelnici također rade na organiziranju summita u siječnju.

XS
SM
MD
LG