Linkovi

Fast food - put u dijabetes (1/1/05) - 2004-12-31


Konzumiranje fast fooda više od dva puta tjedno usko je povezano s debljanjem i razvijanjem inzulinske rezistencije – pokazalo je najnovije britansko istraživanje.

To istraživanje ukazuje da previše fast fooda u prehrani povećava opasnost od prevelike debljine i dijabetesa tipa 2. Studija, koju su proveli znanstvenici Dječje bolnice u Bostonu, pokazalo je da ljudi koji su barem dva puta tjedno jeli fast food dobivaju u prosjeku 4,5 kilograma više od onih koji su takve visokokalorične obroke jeli manje od jednom tjedno. Česti konzumenti fast fooda su također dva puta češće razvijali inzulinsku resistencij, koja je povezana s dijabetesom. Nutricionisti već dugo upozoravaju da fast food nije posebno hranjiv, dok fast food industrija tvrdi da takvi obroci ipak mogu biti naći svoje mjesto u zdravom stilu života.

Istraživanje je obuhvatilo tri tisuće Amerikanaca u dobi od 18 do 30 godina, a pratilo je njihove prehrambene navike u razdoblju od 15 godina. Rezultati istraživanja objavljeni su u najnovijem izdanju medicinskog časopisa "Lancet".

XS
SM
MD
LG