Linkovi

Snižavanje etičkih standarda za javne dužnosnike (31/12/04) - 2004-12-31


Washingoton Post donosi napis o tome kako se snižavaju etički kriteriji za izabrane političare i javne dužnosnike. Niz izazova etičkim standardima kongresnih čelnika i dužnosnika administracije predsjednika Busha doveo je do glasnih povika od strane različitih monitorskih organizacija da se popuštaju standardi za ponašanje javnih dužnosnika.

Posljednji primjer je plan republikanskih čelnika u Zastupničkom domu da otežaju podnošenje etičkih zamjerki protiv nekog člana. Inače republikanci u Zastupničkom domu uspjeli su i ukinuti 11 godina staro pravilo da stranački čelnik protiv kojeg je podignuta optužnica odstupi s dužnosti, čime je omogućeno vođi većine Tomu DeLayu da ostane na položaju, iako je u njegovoj domicilnoj državi Teksasu protiv njega podignuta optužnica za nezakonito prikupljanje političkih donacija.

Kako piše današnji Post, ovi najnoviji izazovi etičkim standardima kao da slijede primjere iz prošlosti. Kad je predsjednik Bill Clinton došao u Bijelu kuću, njegova je administracija uvela petogodišnju zabranu za dužnosnike Bijele kuće da lobiraju nakon povlačenja s dužnosti. Međutim, pri kraju njegova drugog mandata, ta je zabrana jednostavno ukinuta kad su mnogi dužnosnici administracije trebali početi prelaziti u privatni sektor.

Washington Post navodi i primjer bivšeg predsjedatelja Odbora za Energiju i trgovinu Zastupničkog doma Billa Tauzina koji je nakon umirovljenja postao lobist za farmaceutsku industriji. A spominje se i Bernard Kerik, nesuđeni ministar domovinske sigurnosti, kojeg je Bijela kuća odlučno branila, a on sam je morao odustati od nominacije uslijed niza skandala, među kojima i da je primio u konzultantskim honorarima 6 milijuna i 200 tisuća dolara tijekom dvije godine od jedne tvrtke koja je poslovala s Ministarstvom domovinske sigurnosti.

Današnji Christian Science Monitor piše o pokušajima guvernera savezne države Illionois Roda Blagojevicha da spriječi prodaju nasilnih video igara malodobnima, čime se izravno suprotstavljaju građanske slobode i želja da se zaštite djeca. Jedan od takvih igara je i vrlo popularna Gand Theft Auto u kojoj igrači kradu automobile, pucaju na policajce i tuku prostitutke. Igra je rangirana s oznakom "M" – za odrasle. Monitor je razgovarao s jednim šesnaestogodišnjakom koji igru brani i tvrdi kako ima najbolju grafiku od svih drugih igara.

Međutim, ako guverner Blagojevich uspije u svojim namjerama uskoro bi trebalo postati znatno teže za ovakve šesnaestogodišnjake da dođu do ove i sličnih igara. Njegov prijedlog predviđa da se prodaja nasilnih ili igara s eksplicitno seksualnim sadržajem osobama mlađim od 18 godina proglasi kaznenim djelom kojim se predviđa kazna do 5 tisuća dolara globe i godine dana zatvora. Christian Science Monitor piše kako je riječ o još jednom manevru u kontinuiranoj bitci djece, roditelja, proizvođača igara, zagovornika građanskih sloboda i političara koji se nadaju podršci roditelja.

XS
SM
MD
LG