Linkovi

'Šesto čulo' spasilo životinje pred tsunamijem? (31/12/04) - 2004-12-31


Divlje životinja su, kako izgleda, uspjele pobjeći pred tsunamijem u Indijskom oceanu, osnaživši tako tvrdnje da posjeduju 'šesto čulo' za elementarne katastrofe.

Dužnosnici za zaštitu faune Sri Lanke objavili su da ogromni valovi tsunamija, koji su u toj zemlji usmrtili više od 24 tisuće ljudi, nisu usmrtili niti jednu divlju životinju; do sada još nije nađena ni jedna životinjska lešina. "Nema mrtvih slonova, čak niti mrtvih zečeva. Mislim da su životinje osjetile dolazeću katastrofu. One imaju šesto čulo, one znaju što se događa u prirodi,' izjavio je novinarima ravnatelj šrilankanske Uprave za zaštitu divljih životinja.

Valovi su nanijeli poplavne vode i do 3 kilometra u unutrašnjost nacionalnog parka Yala na devastiranom jugu Sri Lanke, najvećem rezervatu divljine u toj zemlji, u kojemu se nalaze stotine divljih slonova i nekoliko leoparda. Niti jedna od životinja nije stradala.

Postoji mnogo anegdotalnih predanja o psima koji su lavežom upozoravali na erupciju vulkana ili potres; mnogo je priča i o pticama koje i migrirale pred dolazeću elementarnu nesreću, no, kako upozoravaju stručnjaci, takvo ponašanje životinja nikada nije bilo dokazano. Priče o 'šestom čulu' životinja zbivanjima u Sri Lanki zasigurno dobivaju na snazi.

XS
SM
MD
LG