Linkovi

Fizičkom aktivnošću do oštrijeg uma (2/1/05) - 2004-12-30


Ljudi koji ostaju fizički aktivni i nakon sedamdesete godine života, bolje čuvaju mentalne funkcije od efekata starenja, zaključak je najnovijeg istraživanja koji su proveli nizozemski znanstvenici.

Istraživanje je pokazao da su stariji muškarci, koji su tijekom razdoblja od deset godina smanjivali intenzitet ili trajanje fizičkih aktivnosti, također iskusili i veće slabljenje kognitivnih sposobnosti, kao što su pažnja, memorija i jezik, nego muškarci koji su u poznijoj dobi ostajali fizički aktivni. "Naše istraživanje pokazuje da fizička aktivnost u starijoj dobi vodi i aktivnijem mozgu," kazao je voditelj studije B. M. Gelder s nizozemskog Nacionalnog instituta za javno zdravstvo i okoliš.

Znanstvenici su tijekom desetogodišnjeg razdoblja pratili fizičke i mentalne sposobnosti skupine od 295 zdravih muškaraca iz Finske, Italije i Nizozemske, rođenih između 1900. i 1920. Muškarci su bili podijeljeni u četiri skupine u skladu s razinom svoje fizičke aktivnosti. Istraživanje je pokazalo da su muškarci, koji su na početku studije bili najmanje fizički aktivni, do kraja studije iskusili najveći pad mentalnih sposobnosti, do 3,5 puta veći od aktivnih muškaraca. Kod muškaraca koji su povećali svoju fizičku aktivnost, nije došlo do slabljenja mentalnih funkcija. Rezultati istraživanja objavljeni su u najnovijem izdanju časopisa "Neurology".

XS
SM
MD
LG