Linkovi

Industrija zabave u 2004. (30/12/04) - 2004-12-29


Za industriju zabave, 2004. godina je bila jedna sjajna godina. Charlene Sarmiento nas podsjeća na ovogodišnje događaje, filmove i glazbu.

Pop pjevačica Janet Jackson javnost ove godine pamti najviše po takozvanomm 'kvaru na odjeći' . koji se dogodio tijekom zabavnog programa u poluvremenu finalne utakmice profesionalnog američkog nogometa, tzv. SuperBowla, inače najgledanijeg televizijskog događaja u Americi. Njezin partner u nastupu, pjevač Justin Timberlake povukao je dio njezine odjeće i razgolitio joj jednu dojku.

Tih nekoliko sekundi djelomične golišavosti koštalo je televizijsku mrežu CBS – koja je emitirala program – pola milijuna dolara u globi, što je ujedno i najveća kazna koja je ikada izrečena nekoj televizijskoj mreži. Incident je, uz to, potaknuo istragu Savezne komisije za komunikacije o nepristojnosti u televizijskim programima, koja traje već čitavu godinu.

Jedna od najpopularnijih televizijskih komedija u Sjedinjenim Državama, "Prijatelji", okončala je nakon deset sezona emitiranja. Show o životima šestero prijatelja u New Yorku bio je komedija s najboljim rejtingom šest posljednjih godina. … Godina 2004. bila je i godina izbora i američke su slavne ličnosti i glazbenici sudjelovali u kampanji promičući svoje kandidate ili svoje političke ciljeve.

Turneja "Vote for Change", s Bruceom Springsteenom i sastavom R.E.M., posebno je kružila saveznim državama koje su smatrane ključnima za izbor predsjednika, nagovarajući birače da glasaju za demokratskog kandidata Johna Kerryja. Hip-hop zvijezda Sean P. 'Diddy' Combs predstavio je čitavu modnu liniju majica sa sloganom "Vote or Die", odnosno, "Glasuj ili umri', s ciljem mobiliziranja mladih da iziđu na glasanje. I predsjednik Bush je imao svoje vlastite slavne pristaše, uključujući i glumačku zvijezdu koja je postala guverner, Arnolda Schwarzeneggera.

Što se filmova tiče, "Gospodar prstenova: Povratak kralja", dominirao je dodjelom nagrada američke filmske akademije: osvojio je 11 Oskara, točnije pobijedio je u svakoj kategoriji u kojoj je bio nominiran.

Jedan od najkontroverznijih filmova godine bila je "Pasija", prikaz posljednjih sati života Isusa Krista i njegovo raspeće. Pod redateljskom palicom Mela Gibsona, film se ne libi koristiti ekstremno nasilne scene, a snimljen je na aramejskom jeziku, s engleskim titlovima. Po zaradi, to je drugoplasirani film godine.

Najveću zaradu u 2004. ostvario je film "Shrek 2", nastavak crtanog filma o zelenom čudovištu Shreku, u kojemu on upoznaje roditelje svoje nove supruge, princeze Fione. Film je inkasirao više od 880 milijuna dolara diljem svijeta.

Pop pjevač Usher ovogodišnji je najveći glazbeni uspjeh s pjesmom "Yeah". Uz brojne već osvojene nagrade, on je nominiran za 8 Grammyja, a album "Confessions" prodan je u više od 7 milijuna primjeraka. Među novim glasovima najugodnije je iznenađenje rapper Kanye West, koji je dugo vremena bio producent drugim glazbenicima. Sada je objavio vlastiti album, naslovljen "College Dropout" i s njim ima najviše nominacija za Grammyje – čak 10. Legendarni pjevač Ray Charles, koji je umro ove godine, nominiran je za 7 Grammyja za svoj album "Genius Loves Company".

XS
SM
MD
LG