Linkovi

Predsjednik Bush odgovorio na kritiku o 'škrtosti Zapada' (30/12/04) - 2004-12-29


Američki predsjednik George Bush je izjavio da se koordiniranjem međunarodne humanitarne pomoći zemljama Južne Azije bavi upravo osnovana međunarodna koalicija, u kojoj su – među ostalima i Sjedinjene Države, Japan, Indija i Australija. Cilj koalicije je – upućivanje i kratkoročne i dugoročne pomoći. U svom prvom obraćanju javnosti od katastrofalnog potresa kojeg je u nedjelju pratio masovni plimni val u južnim područjima Indijskog oceana i istočne Afrike, predsjednik Bush je rekao da se Amerika obavezala pomoći pogođenim zemljama – i u sljedećim tjednima ali i mjesecima koji dolaze. Američki je predsjednik danas telefonski razgovarao s čelnicima Indije, Indonezije i Tajlanda.

Odgovarajući ne kritiku jednog dužnosnika Ujedinjenih naroda koji je prije nekoliko dana izjavio da je Zapad "škrt" kada je u pitanju pomoć žrtvama tsunamija, predsjednik George Bush je – prema televizijskoj mreži ABC - rekao da “osoba koja je to izjavila očito nije dobro informirana.”

“2004. godine, Sjedinjene su Države poslale u inozemstvo humanitarnu pomoć u vrijednosti od 2 milijarde i 400 milijuna dolara, i u gotovini i u hrani. To je 40 posto sveukupne humanitarne pomoći koju je svijet dao” – rekao je američki predsjednik.

Američka je vlada do sada obećala pomoći s 35 milijuna dolara. Vojska je u regiju poslala 11 brodova, koji prevoze medicinsku opremu, 11 poljskih bolnica, helikoptere te sustave za pročišćenje vode. 12 transportnih zrakoplova prevozi drugu opremu, uključujući šatore. Američke spasilačke ekipe u prošla dva dana su stigle u regiju – s devet američkih vojnih zrakoplova. Prema Državnom tajništvu, za sada se zna da je u u ovoj elelmentarnoj nepogodi život izgubilo 12 Amerikanaca.

******

Međunarodne organizacije su na brzinu morale organizirati dostavu humanitarne pomoći postradalim državama Južne Azije. Ujedinjeni narodi tvrde da se radi o najvećoj humanitarno-spasilačkoj misiji u povijesti, koja će koštati milijarde dolara. Glavni tajnik UN-a, Kofi Annan je najavio upućivanje i službenog poziva državama-članicama da doniraju znatne količine novca i materijalne pomoći. Međunarodne federacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca također su ubrzale svoje napore u prikupljanju novca i materijalne pomoći. One traže dodatnih 44 milijuna dolara, za svoje aktivnosti u regiji. Desetine država i ne-vladinih organizacija također su najavile svoje donacije. Međunarodni dužnosnici upozoravaju na važnost koordinacije u prihvatu humanitarne pomoći, kako bi se izbjeglo dupliciranje, blokada opskrbe te korupcija na lokalnoj razini.

******

Među nestalima u Južnoj i Jugoistočnoj Aziji je više tisuća zapadnih turista. Američko Državno tajništvo priopćilo je da nastoji ustanoviti što se dogodilo s dvije do tri tisuće američkih građana koji se vode kao nestali. Glasnogovornik Državnog tajništva izjavio je da obitelji zapadnih turista ne bi trebale odmah pretpostavljati da se “dogodilo najgore”, no pozvao je Amerikance koji se nalaze u toj regiji da se – odmah kad uzmognu – jave svojim obiteljima u Sjedinjenim Državama.

Njemački kancelar Gerhard Schroeder izjavio je da je potvrđena smrt najmanje 26 njegovih sunarodnjaka, dok je među nestalima oko tisuću Nijemaca. Njemački je kancelar rekao da će predložiti moratorij na dugove koje međunarodnim bankama, organizacijama te Pariškom klubu donatora, moraju isplaćivati Indonezija, kao i Somalija. Švedska je vlada priopćila da je među nestalima više od tisuću njezinih građana. Nestalima se vode i 446 Norvežana, oko 200 Finaca i 200 Danaca. Potvrđena je smrt najmanje dvadeset Britanaca. Američki državni tajnik Colin Powell jučer je izjavio da se nestalima smatra više stotina američkih državljana.

******

Broj mrtvih u katastrofalnim plimnim valovima koji su – nakon potresa u nedjelju – pogodili zemlje južne Azije, popeo se na gotovo 80 tisuća. Crveni križ upozorava da bi se ovaj broj mogao popeti i na više od stotinu tisuća, nakon što stignu procjene s dva udaljena indijska otoka, Andaman i Nocobar. Indonezijska vlasti procjenjuju da je u toj zemlji život izgubilo više od 45 tisuća ljudi. Prema procjeni Crvenog križa, ranjenih je – sve skupa – najmanje pola milijuna. Više od milijun ljudi u cijeloj regiji ostalo je bez doma. Zdravstvene valsti najviše brinu vrlo loši sanitarni uvjeti te nestašica pitke vode, što bi moglo dovesti do izbijanja kolere i tifusa.

XS
SM
MD
LG