Linkovi

2004. - godina countryja (30/12/04) - 2004-12-29


Za američku je country glazbu 2004. bila dobra godina – prodaje su bile rekordne, koncerti dobro posjećeni, a pojavilo se i nekoliko mladih talentiranih izvođača koji mnogo obećavaju. Mary Morningstar pripremila je osvrt na country scenu u protekloj godini.

Debut album “Here for the Party” mlade pjevačice Gretchen Wilson prodan je u tri milijuna primjeraka. S njega su “skinuta” čak dva platinasta singla. Gretchen Wilson proglašena je najvećom nadom countryja, na svečanoj dodjeli godišnjih nagrada Udruge izvođača countryja. "Prošle sam godine sjedila u ovoj dvorani u posljednjem redu, i sanjala da ću se jednog dana naći na pozornici i primiti nagradu. Nisam mislila da će taj dan doći tako brzo" - rekla je tom prilikom Gretchen Wilson.

Neki od najpopularnijih novih izvođača countryja su – bivši vojnici. Keni Thomas je bio pripadnik specijalnih postrojbi Rangera, a Josh Gracin – koji je slavu stekao pobjedom u programu American Idol – bio je marinac.

Country glazba je tradicionalno vrlo patriotski žanr, i mnogi izvođači su protekle godine iskazivali podršku američkim vojnicima koji služe u Iraku. Primjerice, pjesma Tobyja Keitha “American Soldier” bila je jedan od najbolje prodavanih country-singlova protekle godine.

Drugo godinu za redom, Udruga izvođača country glazbe proglasila je Tobyja Keitha pjevačem godine. Prema glazbenom česopisu Billboard, koji prestižne naslove “pjevača godine” dodjeljuje na temelju prodaje nosača zvuka, Toby Keith je također na vrhu. 2004. je za country glazbu bila dobra godina i kada se pogleda posjeta koncerata. Turneja pjevača Kennyja Chesneya bila je najposjećeniji koncertni događaj kada se prouče opće statistike o posjećenosti – u svim glazbenim žanrovima.

Protekla je godina bila dobra i za legendu countryja, Lorettu Lynn, koja je najveću popularnost uživala prije tridesetak godina. Ona se na scenu vratila albumom “Van Lear Rose” koji je nominiran za pet Grammyja. Jedan od najzaposlenijih country izvođača u protekloj godini bio je Tim McGraw. Pogotovo je dobro prodavan bio njegov hit-singl “Live like you were dying”.

XS
SM
MD
LG