Linkovi

Egzotični borovi (29/12/04) - 2004-12-29


Božić je prošao, te se sada zna da je za ovu blagdansku sezonu bilo prodano oko 24 milijuna božićnih jelki, nešto više nego prošle godine, kada su Amerikanci potrošili skoro 800 milijuna dolara na središnji blagdanski ukras.

Među najpopularnijim drvcima, prodanim u 22 tisuće farmi koje se bave uzgojem raznih vrsta crnogoričnog drveća za božićne jelke, bijela su i kolorado plava smreka, zatim balzam, Douglas i Fraser jele, te škotski i istočni bijeli bor.

Međutim, božićno drvce može biti i egzotično, kao što dokazuje primjer Boba Girardina, koji na svojoj farmi u New Hampshireu uzgaja crnogorično drveće sa svih strana svijeta. Farma Willow Pond može se podičiti s 13 tisuća stabala iz 68 različitih vrsta crnogorice, što je jedna od najvećih zbirki egzotičnih četinara u Americi.

Svake godine on prodaje oko 400 stabala kao božićne jelke. Premda koštaju više od prosječne smreke, sva su njegova drvca prodana unaprijed, jer, kako Girardin kaže, jednostavno izgledaju 'božanstveno' i mirišu 'još i bolje'. Neka čak imaju i posebne arome mirisa, recimo poput citrusa.

XS
SM
MD
LG