Linkovi

Pogibeljna kombinacija na američkim cestama - mladi vozači i džipovi (28/12/04) - 2004-12-28


Washington Post na naslovnici donosi tekst o sve pogibeljnijoj kombinaciji na američkim cestama – mladim vozačima i sportsko rekreativnim vozilima, popularnim džipovima. Prema podacima Nacionalne uprave za sigurnost na cestama, protekle godine je u Virginiji, Marylandu i gradu Washingtonu poginulo četrdeset devet osoba u dobi između 15 i 20 godina koji su u trenutku nesreće vozili džipove ili kamionete. Jedna nova studija saveznih vlasti ustanovila je da nedavna poboljšanja na takvim vozilima najvjerojatnije neće mnogo pomoći vozačima tinejdžerima, jer oni vrlo često voze starije modele sportsko rekreacijskih vozila. Glasnogovornici auto industrije sa svoje strane kažu da većinu nesreća džipova izaziva ponašanje vozača. Washington Post navodi riječi navodi riječi jedne dužnosnice Američkog saveza proizvođača automobila koja kaže da je auto industrija oduvijek naglašavala razlike u stilu vožnje između običnih putničkih automobila i džipova, te da o tome postoje opširne upute u priručnicima za uporabu, koji se nalaze u svakom novokupljenom automobilu.

Christian Science Monitor donosi tekst o tečajevima na kojima se uči kako biti dobar roditelj. List ističe da se u takvim razredima okupljaju roditelji koji već dobro obavljaju roditeljsku dužnost, međutim, žele steći vještine i znanja koja će im pomoći da budu u tome još bolji. Po cijeloj zemlji ljudi se upisuju u razne obrazovne programe gdje uče stvari u širokom spektru – od toga kako u djecu usaditi disciplinu, kako se nositi sa svojom srdžbom pa do vještine komuniciranja. Tečajevi o roditeljstvu popularni su već godinama, no kako piše današnji Christian Science Monitor danas se bitno razlikuju od onih od prije petnaestak godina. List navodi riječi jedne od nastavnica u takvim programima koja kaže kako se više uopće ne govori o stvarima kao što su zapuštanje djece ili pak kako promijeniti pelene. Današnji tečajevi usredotočeni su više na 'uske specijalnosti' kao što su kako poticati vještinu čitanja, kako motivirati dijete i uspostaviti s njime bolju komunikaciju.

Današnje izdanje New York Timesa donosi napis o jednom običaju koji je star gotovo kao i Wall Street. U tjednu između Božića i Nove godine, naime, velike brokerske kompanije i druge financijske institucije isplaćuju svojim brokerima, bankarima i uposlenicima bonuse koji vrlo često premašuju ukupnu godišnju plaću. List navodi i iznose iz 2003. koji su bili vrlo impresivni. Tako je recimo glavni direktor brokerske tvrtke Goldman and Sach zaradio 20 milijuna i 100 tisuća dolara, od čega je 'samo' 600 tisuća bila njegova plaća. Direktor konkurentske tvrtke Merril Lynch dobio je bonus od 13 milijuna i 500 tisuća dolara povrh plaće od pola milijuna. S druge strane ovog kompenzacijskog spektra – piše Times - analitičar investicija, koji je tek izišao iz koledža, zarađivao je u 2003. godini 65 tisuća dolara i dobivao u prosjeku bonus od 35 tisuća. Istovremeno osoba koja je upravo diplomirala na nekoj poslovnoj školi, što je postdiplomsko obrazovanje, zarađivala je u prosjeku 85 tisuća i primila bonus od 115 tisuća dolara. Podatke za ovu godinu saznat ćemo za koji dan.

XS
SM
MD
LG