Linkovi

Stotine zrakoplova sa zalihama stiže u pogođena područja (28/12/04) - 2004-12-28


Koordinator Ujedinjenih naroda za humanitarnu pomoć, podtajnik Jan Egeland, izjavio je da bi plimni valovi i potres u Aziji mogli predstavljati najskuplju prirodnu katastrofu i da bi ovo mogla biti najveća humanitarna operacija u povijesti. Gospodin Eagland je izjavio da je su već započeli ogromni humanitarni napori i da će stotine zrakoplova sa zalihama stići u regiju tijekom sljedećih nekoliko dana. Dodao je da sad zemlje, organizacije i pojedinci moraju biti darežljivi prema tim nastojanjima čiji će iznos biti mjeren u milijardama dolara.

Istovremeno, Jan Egeland je kritizirao bogate zemlje da su odveć škrte kad treba pomoći najsiromašnijim narodima – od kojih su mnogi pogođeni nedjeljnom katastrofom. Zemlje širom svijeta već su obećale gotovinu i pomoć, a ekipe za procjenu katastrofe Ujedinjenih naroda, Europske unije i Sjedinjenih Država već se nalaze u regiji. Međunarodna federacija Crvenog križa i Crvenog polumjeseca inicijalno je zatražila šest milijuna dolara pomoći.

***

Analitičari i stručnjaci za osiguranje i reosiguranje kažu da će odštetni zahtjevi od nedjeljne katastrofe u Aziji biti najvjerojatnije znatno manji negoli od ovogodišnjih uragana koji su pogodili Floridu. Po njima, oštećeni bi na ime osiguranja mogli tražiti do pet milijardi dolara, što je tek dio od 20 milijardi koliko su osiguravajuće kompanije isplatile na Floridi. Stručnjaci kažu da je tomu razlog činjenica da je imovina u područjima pogođenim plimnim valovima osigurana na znatno manje iznose od onih na Floridi.

XS
SM
MD
LG