Linkovi

Otpisivanje iračkih dugova (28/12/04) - 2004-12-27


Sjedinjene Države otpisale su čitav irački dug Sjedinjenim Državama, koji je iznosio preko četiri milijarde dolara. Državni tajnik Colin Powel kazao je: "Uklanjanje preteškog tereta dugova starog režima je jedan od najvažnijih doprinosa koji možemo dati za novi početak Iraka."

Irački ministar financija Adil Abd al-Mahdi izjavio je da je Irak početkom sedamdesetih bio donatorska nacija. No, kako je dodao, "U sljedeća dva desetljeća, sve bogatstvo Iraka je uništeno. Umjesto da ima milijarde dolara u rezervama, Irak ima milijarde dolara dugova." Al-Mahdi je optužio bivši režim Saddama Husseina da je protratio iračko bogatstvo na ratove sa susjednim zemljama.

Američki ministar financija John Snow kazao je: "Irak je suočen s nezapamćenom situacijom, pa i odgovor svjetske zajednice treba biti bez presedana." Kako je dodao, otpisivanje iračkih dugova je nužno ukoliko se Irak želi ponovno integrirati u svjetsko gospodarstvo.

Sporazum o otpisivanju iračkog duga Sjedinjenim Državama sklopljen je nakon što je Pariški klub zemalja-kreditora odlučio otpisati 85 posto iračkog duga u ukupnoj vrijednosti od oko 32 milijardi dolara. Pariški klub obuhvaća Sjedinjene Države. Japan, Rusiju i druge europske zemlje.

Olakšavanje tereta dugova omogućit će Iraku da koristi prihod od izvoza svoje nafte za obnovu infrastrukture. Omar Arafat iz bagdadskog Instituta za ekonomsku administraciju izjavio je da će gospodarski rast donijeti i ekonomsku stabilnost.

"Kaos i sigurnosni problemi nisu glavni problemi. Mislim da je glavni problem ekonomska situacija, te da tek za tim slijedi sigurnost. Siromaštvo tjera ljude na zle misli. Ukoliko je netko bez posla, bez novca za školu, za svoju djecu, okrenut će se nasilju. Zato mislim da su ekonomska pitanja najvažnija i da se moraju rješavati," kazao je Arafat.

Iračko potpisivanje sporazuma o ublažavanju dugova sa Sjedinjenim Državama i drugim zemljama samo je dio procesa obnove. Kako je rekao državni tajnik Powell, "U dolazećim mjesecima i godinama, Sjedinjene Države će nastaviti stajati uz narod Iraka i izabranu iračku vladu koja će uskoro, nakon izbora sljedeći mjesec, govoriti u ime naroda."

XS
SM
MD
LG