Linkovi

Viktor Juščenko najvjerojatnije novi predsjednik Ukrajine (27/12/04) - 2004-12-27


Ukrajinski oporbeni čelnik Viktor Juščenko će, kako izgleda, postati novi predsjednik Ukrajine. Naime, nakon obrađenih nešto više od pola glasačkih listića, Juščenko vodi s 56 posto glasova. Tri odvojene izlazne ankete birača također daju veliku prednost Juščenku, od 15 posto. U obraćanju tisućama pristaša na središnjem kijevskom trgu Juščenko je rekao da pobjeda pripada njima. On je rekao da je Ukrajina neovisna 14 godina, ali da je tek sada postala slobodna.

Proruski kandidat Viktor Janukovič je izjavio da će u slučaju poraza formirati snažnu oporbu. Ukrajinski dužnosnici su objavili da je na izbore izašlo 75 posto birača te nisu izvjestili o bilo kakvim neregularnostima. Izbore je nadgledalo više od 12,000 međunarodnih promatrača.

Evo i nekoliko riječi o Viktoru Juščenku. On je ekonomist i bivši premijer koji je u svojoj izbornoj kampanji najavio da namjerava raditi na otvaranju radnih mjesta i iskorijenjivanju korupcije. Rođen je 1954. godine u istočnom dijelu Ukrajine, u kojem se uglavnom govori ruski, a kasnije je postao jedan od vodećih monetarnih stručnjaka u zemlji. Po proglašenju neovisnosti Ukrajine, 1990. godine imenovan je za guvernera središnje banke.

Kad ga je predsjednik Leonid Kučma imenovao premijerom 1999. godine usmjerio je svoje napore na ekonomsku reformu, isplatu zaostalih plaća i mirovina te stvaranju Ukrajine atraktivnom za strane ulagače. Premda je uživao popularnost među mnogim građanima bivši komunisti i bogatiji slojevi nisu mu bili skloni te mu je 2001. godine izglasano nepovjerenje u parlamentu. Ako bude izabran obećao je da će se boriti na spriječavanju korupcije, ukidanju poreznih povlastica za bogatije građane, stvaranju neovisnih medija te približavanju Ukrajine Zapadu. 

XS
SM
MD
LG