Linkovi

Vodovod - prva linija bojišnice u obrani od terorista (28/12/04) - 2004-12-27


U 39 mjeseci, koliko je prošlo od terorističkih napada na New York i Washington, uvedene su vidljive mjere sigurnosti kako bi bili spriječeni budući napadi na zračne luke, granične prijelaze i u blizini zgrada savezne vlade. No, što ako budući napad ne bude vidljiv? Znanstvenici rade na zaštiti od kemijskih i bioloških napada.

Nedavno je Ministarstvo domovinske sigurnosti snizilo razinu opasnosti od terorističkih napada s 'visoke' na 'povišenu'. Dok američka vlada i dalje nastavlja pratiti i analizirati informacije o opasnosti, znanstvenici rade na metodama otkrivanja terorističkih napada nevidljivim izvorima, kao i pronalasku lijekova protiv takvih napada. Jedno od ranjivih područja je opskrba vodom. Ukoliko voda bude onečišćena, moglo bi potrajati nekoliko dana prije nego što bude ustanovljeno koji biološki agens se nalazi u vodi. 'Nekoliko dana' moglo bi značiti smrt za tisuće ljudi.

Znanstvenici Nacionalnog laboratorija Sandia, u Kaliforniji, proveli su osam godina i utrošili 20 milijuna dolara da stvore sustav koji automatski stalno provjerava vodoopskrbu na biološke agense, bakterije ili viruse, i to u roku od nekoliko minuta, a ne nekoliko dana. Kako kaže znanstvenik Art Pondau: "Samo se pritisne nekoliko prekidača i analiza bude gotova za otprilike pet minuta."

Analizator vode testira se trenutno u vodoopskrbnom objektu okruga Contra Costa, kraj San Francisca. Tamošnji uposlenik Tom Linville kaže da je od ključne važnosti stalni monitoring opskrbe vodom: "Ukoliko ste sučeljeni s potencijalnom opasnošću da je nešto ubačeno u vodoopskrbni sustav, onda – prema dosadašnjim metodama – trebate uzorke odnijeti u laboratorij i čekati danima na rezultate niza vrlo složenih testova. Ako ovaj novi analizator radi dobro, onda ćemo moći saznati o čemu se radi odmah, na licu mjesta."

ImmuneRegen BioSciences, u Arizoni, stvorili su lijek koji štiti od smrtonosne doze zračenja. Mark Witten objašnjava kada bi taj lijek bio potreban: "Ukoliko te terorističke skupine uporabe radioaktivnu bombu, gdje se radioaktivni materijal pričvrsti uz eksploziv. Ili, - ne daj bože – ukoliko se zaista uspiju dokopati nuklearne bombe ili ju sami izraditi."

Lijek se zove Radilex. Njegov kemijski rođak trenutno se koristi u Aziji u zaštiti protiv SARS-a i drugih smrtnonosnih sojeva gripe.

XS
SM
MD
LG