Linkovi

Rent-a-bor (27/12/04) - 2004-12-27


Za ove blagdanske dane – jeste li ukrasili pravi ili umjetni bor? Ukoliko ste se iz ekoloških razloga odlučili "za plastiku", sigurno će vas zanimati naš sljedeći prilog. Naime, stanovnici Portlanda u Oregonu ove godine mogu za blagdane – iznajmiti pravi bor.

Prvo "rent-a-bor" poduzeće u svijetu osnovano je prije više od deset godina, no u novije vrijeme uživa sve veću popularnost. Njegov vlasnik John Fogel ove je godine iznajmio 419 božićnih drvca, a kako kaže, potražnje ima više nego što je uspijeva zadovoljiti.

Njegov biznis zapravo je vrlo jednostavan – borovi se izvade iz zemlje i posade u odgovarajuće lonce. Zatim se dostavljaju obiteljima u okolici Portlanda. Nakon Nove godine, Fogel i njegovi radnici pobiru iznajmljene borove i dostavljaju ih lokalnim školama, parkovima i drugim organizacijama, koje ih zatim mogu zasaditi na svojem zemljištu za nominalnu pristojbu od deset dolara po boru. Fogel pazi da njegov biznis ostane ekološki prihvatljiv – nikada ne uzima više narudžbi nego što ima "kupaca" za kasniju sadnju borova.

Korištenje živih borova u loncima za Božić zapravo nije neka novost. Amerikanci posljednjih godina sve češće biraju božićna drvca koja će preživjeti blagdane. Ako se ne odluče za bor u loncu, najčešće kupuju – umjetna drvca. Prema podacima Nacionalne udruge uzgajivača borova, godine 2000. američke su obitelji za blagdane ukrasile 32 miljuna pravih, no preko 50 i pol milijuna umjetnih borova.

To jasno pokazuje da je Amerikancima praktičnost važnija od tradicije, kažu stručnjaci, koji ističu da Fogelovo "rent-a-bor" poduzeće sretno ujedinjuje i jedno i drugo. Njegove borove iznajmljuju kod kojih pravi bor izaziva grižnju savjesti, ali i oni koji se ne žele poslije zamarati s čišćenjem i uklanjanjem bora.

Sam Fogel kaže da to, međutim, ipak ne jamči uspjeh njegovog biznisa. Kako priča, nakon sezone blagdana ponovno će tražiti posao, jer na iznajmljivanju borova jedva da nešto zaradi. No, brzo dodaje: "Barem sam sam sebi šef!"

XS
SM
MD
LG