Linkovi

'The Aviator' (27/12/04) - 2004-12-26


Leonardo DiCaprio tumači glavnu ulogu u novom filmu Martina Scorsesea, biografiji ekscentričnog milijardera Howarda Hughesa – "The Aviator", 'Letač'.

"Letač" nam prikazuje mladog Howarda Hughesa u Hollywoodu od prije 75 godina, u vrijeme kada je ostavljao svoj trag u blještavilu i sjaju filmske prijestolnice sa svojim filmovima, poput ratne epopeje "Hell's Angels". Prikazuje nam i žene koje je zavodio, uključujući i Katharine Hepburn i Avu Gardner … kao i njegovu odlučnost da avijaciju uzdigne do novih visina.

Bilo za upravljačem svoje eksperimentalne letjelice, ili donoseći svoju filmsku viziju publici, ili, pak, laćajući se političkih bitaka protiv monopola s vladinom podrškom, Hughesov javni život bio je prepun spektakla. Njegov privatni život, međutim, bio je obilježen ispadima opsesivno-prisilnog poremećaja.

Redatelj Martin Scorsese ipak vjeruje da je vrlo lako identificirati se s njim: "Howard Hughes je vizionar, opsjednut letenjem i brzinom, poput boga iznad čitavog svijeta. Mlad, pun energije, čuđenja i uzbuđenja, ne samo zbog letenja, nego i zbog Hollywooda. Mnogo štošta u priči je vezano uz akumuliranje bogatstva … pohlepu … kada je bogatstvo dovoljno veliko … dovoljno nije nikad dovoljno. Prokletstvo koje leži na njemu – poput svojevrsne antičke kletve bačene na njegovu obitelj – prokletstvo je bogatstva, a kletva leži u samim njegovim genima. A sve to je njegova propast. Za mene je to fascinantno. To je prava univerzalna priča."

Leonardo DiCaprio tumači lik Howarda Hughesa. 'Ljubitelj povijesti' – kako samog sebe opisuje – DiCaprio je detaljno proučio pojedinosti milijarderovog života u mlađim godinama, posebice njegov psihički poremećaj koji ga je vjerojatno i uništio. Što više je zadirao u dubinu Hughesove ličnosti, to više je DiCapriju bilo jasno da film treba biti usko fokusiran:

"O Howardu Hughesu se može napraviti deset filmova; usredotočimo se onda samo na njegove mlađe godine. Pogledajmo početak njegovog pada u mrak ludila, ali, u međuvremenu, prikažimo u pozadini rani Hollywood, neustrašive pionire zrakoplovstva koji su, poput današnjih astronauta, odlazili u visine i stavljali na kocku vlastite živote da bi služili napretku avijacije. Usred svega toga je taj prvi američki milijarder kojemu stoje na raspolaganju sva moguća sredstva, ali koji svejedno nije uspijevao otkriti niti osjećaj smirenja niti sreću."

Australska glumica Cate Blanchett glumi jednu od Hughesovih najpoznatijih ljubavi iz njegovih holivudskih godina – otmjenu Katharine Hepburn, dijete američke aristokracije, ugledne obitelji iz Nove Engleske. Engleskinja Kate Beckinsale tumači Avu Gardner, glumicu za koju se govorilo da je bila Hughesova ljubavnica, ali je ona to do kraja svog života nijekala.

Širina njegovih interesa i angažmana, pronicljiv poslovni duh i vizije koje su daleko nadilazile njegov vlastiti život i vrijeme u kojemu je živio čine Hoearda Hughesa istodobno zanimljivim, ali i vrlo teškim likom, smatra Leonardo DiCaprio: "Mislim da je zadirao u sve stvari mnogo dalje nego što ja uopće mogu zamisliti. Uz to, bio je opsesivan sa svime čime se bavio, bilo ženama ili avionima ili filmovima."

U filmu se još pojavljuju: John C. Reilly kao Hughesov dugogodišnji pomoćnik Noah Dietrich; Alec Baldwin kao njegov suparnik u zraku, Juan Trippe, Jude Law kao Errol Flynn, te pjevačica Gwen Stefani kao Jean Harlow.

XS
SM
MD
LG